„Nem lehet valami jól” – Tíz év után is mindenkit ez érdekel, mi lehet Michael Schumacherrel?





Napra pontosan tíz éve gyakorlatilag semmit sem tudunk Michael Schumacherről, aki 2013. december 29-én tragikus síbalesetet szenvedett. Azóta mindenki egy dologra kíváncsi, mi lehet a hétszeres világbajnok egykori autóversenyzővel?



Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2023.12.29.
sérülés Michael Schumacher baleset

Michael Schumacher napra pontosan tíz éve, 2013. december 29-én, a délelőtti órákban, a franciaországi Méribelben síelt, amikor a szemtanúk elmondása alapján két sípályát összekötő részen egy kőnek ütközött, a lendülettől a levegőbe repült, majd egy sziklára zuhant. Súlyos sérülésekkel a grenoble-i kórházba szállították, elvesztette az eszméletét és kómába esett. Többször is megműtötték, majd mesterséges kómában tartották. 2014. április 4-én, 97 nappal a balesete után menedzsere, Sabine Kehm bejelentette, hogy a hétszeres Forma–1-es világbajnok az ébredés jeleit mutatja. Legközelebb két hónappal később, június 16-án jött az újabb hivatalos közlemény, miszerint Schumacher felébredt a kómából, elhagyta a grenoble-i kórházat, a svájci Lausanne-ba szállították, és a helyi egyetemi kórházban folytatódott a rehabilitációja. 

Schumacher, síbaleset
Ezen a helyen történt Schumacher balesete – Fotó: AFP

2016 szeptemberében Felix Damm, Schumacher ügyvédje azt mondta egy német bíróságnak, hogy védence „nem tud járni” – válaszul a Die Bunte című német lap állítására, miszerint újra tud járni. 2019 júliusában a Ferrari korábbi vezetője, Jean Todt azt nyilatkozta, Schumacher küzd a kommunikációval, de az otthonában képes a televízióban Forma–1-es futamokat nézni. Schumacher családja szigorúan titokban tartja az állapotát, 2014 óta hivatalos közleményt nem adtak ki az állapotáról. 

Ami biztos, Schumit súlyos fejsérülés érte, a jobb agyféltekéje roncsolódott, de ennél többet nem hoztak nyilvánosságra. A Ripost néhány éve megkérdezte dr. Csókay András agysebészt, aki úgy vélte, sokat sejtet, hogy évek óta hallgatnak Schumacher állapotáról.

„Semmit nem tudok róla a kezdetektől fogva. Akkor elküldtem a grenoble-i orvosoknak a véleményemet, de semmi visszajelzést nem kaptam, míg a hírek orvosilag nem értékelhetők. Nem lehet valami jól, ha ekkora a hallgatás róla.”

A baleset 10. évfordulója apropóján készült német dokumentumsorozatban Jens Gideon újságíró a méribeli helyszínen elevenítette fel és rakta össze a tragikus események mozaikjait. A hajdani szemtanú, egy francia síoktató szerint Schumi merészen a pályáról letérve a nemrég esett vékony hóréteg fedte sziklák közé siklott, és a szerencsétlenül összejátszó körülmények okozták a bajt. A sisakjával együtt a koponyáját tört világsztár a balesete után még képes volt beszélni, ezért a mentését végzők csak később döbbentek rá a sérülése súlyosságára. Az állapota rohamos romlása láttán változott a terv, így mintegy háromnegyed órás késéssel került a grenoble-i klinikára, ahol megmentették ugyan az életét, de a tétovázás nélkül talán jobb lehetne az életminősége.





 





Ezeket olvastad már?
„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás