Marco Rossi máris feladja a leckét, klubot válthat a válogatott harmada





Sokan a kispadra szorultak, amin tavasszal változtatniuk kell: vagy kiharcolják maguknak a játéklehetőséget, vagy más csapatot keresnek. Marco Rossi focistáinak az Eb-ig bomba formába kell lendülniük.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2023.11.21.
Marco Rossi Európa-bajnokság magyar válogatott

Sorozatban harmadszor jutott be az Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a G csoport győzteseként, ráadásul tavaly szeptember óta veretlenül harcolta ki a részvétel jogát a jövő nyári, németországi tornán. A 2024. június 14-én kezdődő nagy erőpróba több játékosnak feladja a leckét: aki be akar kerülni a 23 fős keretbe, illetve csúcsformába akar lendülni az Eb-re, akár egy téli klubváltással is a mostaninál több játéklehetőséghez kell jutnia a tavaszi szezonban.

Marco Rossi nem kertelt: aki nem játszik a klubjában, nem mehet az Eb-re?
Marco Rossi nem kertelt: aki nem játszik a klubjában, nem mehet az Eb-re  –   Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Rossi az utóbbi meccseken, a sokasodó sérültek miatt kénytelen volt több esetben is eltekinteni attól az elvétől, hogy csak az szerepelhet a válogatottban, aki rendszeresen játszik a klubcsapatában. Az alábbiakban sorra vesszük azokat a kerettagokat, akiknek tavaszra valahogy változtatniuk kell, 

vagy sürgősen kiharcolniuk a csapatba kerülést a jelenlegi munkaadójuknál, vagy inkább továbbállni.

 

Gulácsi Péter (kapus, 33 éves, RB Leipzig):

Az 51 meccsen szolgált korábbi első számú válogatott kapus a tavaly őszi sérüléséig (7,5 éven át!) kirobbanthatatlan tagja volt a német RB Leipzig kezdőcsapatának. A közel egy évig tartó lábadozása alatt fordult a kocka, a beugró Janis Blaswich olyan jó teljesítményt nyújt, hogy a múlt héten már a német válogatott keretébe is meghívták.

Gulácsi „Pete, a Fal” szerződése ugyan 2025-ig szól Lipcsében, de télen a több játéklehetőség reményében továbbállhat. Az első hírek szerint a lipcseiek amerikai testvérklubjánál, a New York Red Bullsnál tárt karokkal várnák.

 

Szalai Attila (védő, 25 éves, Hoffenheim):

A 41 válogatottságnál tartó balhátvédnek eddig balul sült el a nyári átigazolása a török Fenerbahcétól a német Bundesliga középcsapatához. Míg az előző szezonban az isztambuliaknál az egész török liga legtöbb (52) tétmeccsen játszó focistája volt, addig Hoffenheimben leginkább a kispadot koptatja. 

Az eddigi 11 fordulóból csak 3-szor játszott, összesen 243 percet töltött a pályán (ezzel szemben a válogatottban végigjátszotta mind a hat őszi mérkőzést). Az utóbbi hetekben már felröppent a hír, hogy a Fener örömmel mentőövet nyújtana korábbi alapemberének, akiért nyáron 12,3 millió eurót (4,7 milliárd forint) kaszált.

 

Lang Ádám (védő, 30 éves, Omonia Nicosia):

A 65-szörös válogatott védő is végigjátszotta a Rossi-csapat mind a hat őszi meccsét – miközben a ciprusi Omoniában 11 forduló alatt ennek a felén (háromszor) kapott szerepet. A rutinos játékos ráadásul komoly konkurenciát kaphat Balogh Botond személyében: a sérült Orbán Willi távollétében a védelem jobb oldalán szerepeltetett 21 éves bekk meggyőzően teljesít az olasz Serie B-t vezető Parmában, és először a kezdőcsapatba kerülve a válogatott egyik legjobbja volt Montenegró ellen.

 

Botka Endre (védő, 29 éves, FTC):

A több poszton is bevethető Fradi-játékos eddig 25-ször szerepelt a magyar válogatottban. Ősz elején sérülés is hátráltatta, de a felépülése óta sem biztos csapattag a Ferencvárosban. Ő is tudja, hogy az Eb-kerettagsághoz többet kell játszania, a bulgáriai 2-2 után nem véletlenül nyilatkozott sejtelmesen az M4 Sport adásában:

– Sajnos mostanában nem játszottam annyit a Fradiban, mint amennyit szerettem volna, és mint amennyit kellett volna. (...) Nyilván, most már előre gondolva is az Eb-re, majd a jövőben el kell gondolkozni azon, hogy ez a játékmennyiség elég lesz-e. Mert nyilván, mindenképpen ott szeretnék lenni az Eb-n – mondta Botka.

 

Nagy Ádám (középpályás, 28 éves, Pisa):

A válogatottkeret jelenlegi rekordere (Montenegró ellen a 77. meccsén lőtte a második gólját a nemzeti csapatban) klubszinten pályafutása talán legmélyebb gödrébe került. Az olasz másodosztályban csak 11. helyezett Pisában örülhet, ha becseréli a nyáron kinevezett új edző, Alberto Aquilani. A novemberi Eb-selejtezőkre készülve, a telki edzőtáborban el is mondta egy sajtótájékoztatón: ez hosszú távon nem fenntartható állapot, ezért szeretne mielőbb változtatni a helyzeten, hogy kijutás esetén a jövő évi Eb-re már úgy érkezzen, hogy játékban, jó formában van.

 

Kleinheisler László (középpályás, 29 éves, Panathinaikosz):

A 47-szeres válogatott középpályás idén januárban igazolt a horvát Osijek (Eszék) csapatától a görög sztárklubba. A Panában egész évben csak 19 meccsen szerepelt, sérülések és betegség miatt ősszel még egyszer sem. A válogatottban sem vehette számításba Rossi a júniusi, Litvánia elleni hazai Eb-selejtező (2-0) óta. Kérdés, hogy felépülése esetén tavaszra vissza tudja-e verekedni magát az athéni kezdőcsapatba.

 

Callum Styles (középpályás, 23 éves, Barnsley):

Az angol–magyar középpályás a tavaly márciusi bemutatkozása óta csak két meccset hagyott ki sérülés miatt, de már 18-szor pályára küldte Marco Rossi. Ő alapember a klubjában is csakhogy az angol harmadosztályba kiesett Barnsleyban, ami aligha a legoptimálisabb az Eb-szereplés előtt. Szerencsére Styles remek teljesítményt nyújt, és a szigetországi sajtóhírek szerint a téli szünetben minden bizonnyal előreléphet. 

Az angol másodosztályból több helyre (Bristol, Coventry, West Brom) hívják, de szóba került a belga Anderlechtnél és topligás csapatoknál is: az angol Burnley és Sheffield United mellett a francia Lens és a német Union Berlin is figyeli.

 

Ádám Martin (csatár, 29 éves, Ulszan):

A most sérült Varga Barnabás helyén, középcsatárként bármikor bevethető játékos eddigi 18 válogatottmeccsén 3 gólt szerzett, de másik 3-at előkészített, legutóbb Szoboszlai Dominiknak adott ügyes gólpasszt a Montenegró elleni évzárón. A dél-koreai csapatában ugyanakkor hol kezdő, hol csere, és a 2023-as 30 tétmeccsén elért mérlege (7 gól, 4 gólpassz) sem az igazi. Régi vágya Angliába szerződni, kérdés, a tavalyi angliai magyar bravúr (4-0 ide a Nemzetek Ligája-mérkőzésen) során sikerült-e magára irányítania a szigetországi klubvezetők figyelmét a két gólpasszával.

 

Németh András (csatár, 21 éves, Hamburg):

Szalai Ádám tavalyi visszavonulásakor úgy tűnt, ő lehet a méltó utód a center posztján, egy éve Luxemburg ellen (2-2) újoncként góllal nyitott a válogatottban. A belga Genktől a német másodosztályban a feljutásért küzdő Hamburghoz szegődött, ahol jó kezdés után sérülés hátráltatta. Csak csereként kap játéklehetőséget, ami nem csoda, hiszen a posztján szereplő Robert Glatzel vezeti a 2. Bundesliga góllövőlistáját. Rossi mindenesetre kerek-perec kimondta: klubot kell váltania.

– Őszintén megmondtam neki: mennie kell a Hamburgból. Ha kijutunk az Európa-bajnokságra és meghívót szeretne, folyamatosan játszania kell a klubcsapatában. Mindegy, hogy Németországban vagy máshol, de 

játszania kell. Ez mindenkire vonatkozik 

– szögezte le Marco Rossi.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás