Nyolc éve nem látott tettre készül az Újpest a Fradi ellen





A 239. Ferencváros–Újpest derbi következik a bajnokságban vasárnap délután. Az örökmérleg igencsak előbbi felé billen, utóbbi azonban remek formában kezdte a bajnokságot, így minden adott egy izgalmas összecsapáshoz.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2023.10.29.
Módosítva: 2023.10.29.
Ferencváros párharc Újpest derbi Groupama Aréna

A bajnoki összecsapásokat tekintve a 239. Ferencváros–Újpest derbi következik vasárnap délután (18:00, tv: M4 Sport), a pályaválasztó ezúttal a zöld-fehér mezes együttes lesz. Az egymás elleni forma alapján alaposan nyeregben érezheti magát a Fradi, de a vendégeknek is rég nem látott sanszuk jön egy esetleg meglepetéssikerre.

Telt ház előtte játssza a Ferencváros a 239. derbijét – Fotó: Török Attila

Az eddigi 238 párharcból 115 Ferencváros-győzelem született, az Újpest 61-szer gyűjthette be a három pontot, 62 alkalommal pedig nem bírtak egymással a csapatok. A 34-szeres bajnok 451-szer vette be riválisa kapuját, a 20-szoros győztes ezzel szemben 319-szer mattolta a zöld-fehéreket. Az Újpestnek van mit törlesztenie, ugyanis sorozatban 19 bajnoki óta képtelen volt felülkerekedni ellenfelén.

Pályaválasztóként talán még kényelmesebb helyzetben vannak Dejan Sztankovicsék. 122 összecsapásból 76-ot megnyert a Fradi, 28-szor pontosztozkodás született, az Újpest mindössze 18-szor nevethetett a végén. A legutolsó lila mezes siker viszont pont a Groupama Arénában született nyolc évvel ezelőtt, 2015. december 12-én, akkor Mbaye Diagne döntötte el a derbit, aki azóta a török élvonalban gólkirály lett, és a Premier League-ben is pályára lépett.

Legutóbb a Szusza Ferenc Stadionban néztek egymással farkasszemet 2023. május 1-jén, akkor egy fordulatos összecsapáson 3-2-re győzött a Fradi, a jelenleg peremember Amer Gojak duplázott, Lisztes Krisztián szintén betalált, a túloldalon az azóta távozó Fernand Gouré és rutinos Simon Krisztián volt eredményes.

Az elmúlt évekhez képest viszont ez lehet az egyik legnagyobb presztízzsel bíró derbi, ami a bajnoki pozíciókat illeti. A Fradi egy meccsel kevesebbet játszva is vezeti a tabellát 22 ponttal, az Újpest viszont 20 pontjával lőtávolon belül van, és a dobogó legalsó fokát foglalja el. A  Nebojsa Vignjeviccsel szebb napjait élő együttes joggal érezheti azt, hogy itt az ideje törleszteni az elmúlt évek egymás elleni eredményei miatt.

Nagy érvágás lehet viszont mindkét együttesnek, hogy a legjobb gólvágójukat sérülés miatt hosszabb időre elvesztették. A góllövőlistát vezető Varga Barnabást a Diósgyőr ellen kellett lecserélni, combizomszakadás miatt pedig hat-nyolc hetet kell kihagynia. A túloldalon az öt találatig jutó Matija Ljujics térdsérülés miatt október eleje óta nem bevethető, és Vargához hasonlóan szintén hosszabb időre dőlt ki a csatasorból.





 





Ezeket olvastad már?
Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás