Makray Katalin: Budapest megérett az olimpiára





Bár Makray Katalin tornásznőként szerzett olimpiai ezüstérmet 1968-ban, ma is aktívan sportol.



Megosztás
Szerző: SZS
Létrehozva: 2023.07.09.
Módosítva: 2023.07.11.
Schmittné Makray Katalin Nemzeti Atlétikai Központ Budapesti atlétikai VB

Sportos alkat, ezért érthető, hogy férjével, Schmitt Pál egykori köztársasági elnökkel egyetemben Makray Katalin is ott lesz az atlétikai vb-n augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban. A hazai válogatottban a fedett pályán súlylökő világbajnok, Márton Anita különösen a szívéhez nőtt, aki kislánya születése után is folytatta a pályafutását.

Makray Katalin
Makray Katalin Fotó: Teknős Miklós

„Anita ezzel példát mutat a jövő generációjának” – emelte ki Makray Katalin.

 

Várhatón fut egy kört a stadionban

A helyszín, a Nemzeti Atlétikai Központ azért csodálatos a szemében, mert összeköti Budát Pesttel és a Csepel-szigettel, ily módon három földrajzi egység mozogni vágyók tízezreinek kínál majd sportolásra alkalmas környezetet. Nem kizárt, hogy Katalin maga is fut egy kört a stadionban. 

E pazar ékszerdoboz apropóján jegyezném meg, hogy Magyarország valóban megérett az olimpiai rendezésre

 – emelte ki –, amiről nemrég ifjabb Juan Antonio Samaranch, a korábbi NOB-elnök fia, illetve Thomas Bach, a testület mostani német elnöke is nyilatkozott. 

Makray Katalin igyekszik minél több versenynapon ott lenni a lelátón, de azért a teniszpartijára is szakít időt. Kedveli a spanyol Rafael Nadalt, konok harcost tisztel személyében, aki sohasem keres kifogást, kibúvót, ha olykor vereséget szenved. Az atlétika kapcsán némi újítást javasol. 

– Nem értem, miért a távolugrók talajt fogó lábának hátsó nyomát mérik le, elvégre a cipőjük hegye erre talán alkalmasabb lenne – fejtegette. 

Zsivótzky volt a kedvence

Az atléták közül a múltban Zsivótzky Gyula kalapácsvető volt a kedvence kitartása és emberi nagysága miatt. 1963-ban bélelzáródása miatt 200 napra kórházban került, ennek ellenére két olimpiai ezüstérmét 1968-ban Mexikóvárosban arany követte.

Mexikóban szemtanúja voltam annak, hogy Zsivótzky milyen furfangosan vezette félre a favorit szovjet Romuald Klimet. Úgy intézte, hogy az edzéseken a sporteszköze acélgolyója két jelet hagyjon maga mögött. Az egyik a valódit, a másik az egy méterrel távolabbit. Meresztette is a szemét Klim…

Persze Katalin azt sem feledi, hogy Mexikóvárosban férje, Schmitt Pál élen végzett a magyar párbajtőrcsapattal, továbbá jó ismerőse, néhai Németh Angéla gerelyhajító is a dobogó csúcsára léphetett az eredményhirdetésnél. Ráadásul az idén március 12-én elhunyt amerikai magasugrót, Dick Fosburyt a róla elnevezett hanyatt vetődéses technikájával ugyanitt élőben látta. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás