RETRO RÁDIÓ

Rendkívüli: Suhajda Szilárd emlékére műsort változtat az egyik csatorna

Az Everest című filmet tűzték ki szombat estére Suhajda Szilárd előtt tisztelegve.Megosztás
Szerző: K.C.
2023.05.31. 16:45
Suhajda Szilárd TV2 műsorváltozás

A néhány napja tragikus körülmények között elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd emlékére most szombaton 20 órától a TV2 képernyőre tűzi a 2015-ben bemutatott, Everest című filmet.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Az Everest című brit filmdráma történetét valós események ihlették, amelyben az 1996-os Mount Everest-katasztrófában több hegymászó életét vesztette. A Jason Clarke, Josh Brolin, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Emily Watson, Martin Henderson és Michael Kelly főszereplésével készült mozi két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája. Embert próbáló küzdelmek, harc a túlélésért, példa a kitartásról, melyben életük szenvedélye a legdurvább rémálommá válik.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t (az expedíció médiatámogatója a TV2 volt), 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Az utóbbi években vezető szerepet töltött be a magyar hegymászás fejlődésében, 2015-ben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Év mászása díjjal, valamint az Excelsior Év sportolója elismeréssel tüntette ki a sportolót.

Idén március 23-án indult a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Szilárd május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki. Május 24-én, a Mount Everest csúcstámadása közben megszakadt vele a rádiókapcsolat. Május 25-én a mentőcsapat, miután információt kaptak arról, hogy a hegymászó 8780 méter magasan fekszik eszméletlenül, fagyási sérülésekkel és a magashegyi agyödémára utaló jelekkel, megállapodott az expedíciót biztosító nepáli ügynökséggel, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel feljutni olyan magasságba, ahonnan láthatják a hegymászót, ezzel egy időben pedig serpákat indítanak érte, akik terveik szerint május 26-án, a késői órákban érkeznek fel hozzá.

Minden erőfeszítés és a kitartó keresés ellenére a mentőcsapat azonban nem találta meg Suhajda Szilárdot, és mivel a körülményeket figyelembe véve nem láttak esélyt arra, hogy életben találják, a keresést befejezték.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül. 40 éves volt.

 

Ezeket olvastad már?
Sokkolta a rajongókat, átlátszó fehérneműben, a hálószobából üzent a népszerű ringlány

Sokkolta a rajongókat, átlátszó fehérneműben, a hálószobából üzent a népszerű ringlány

Sportbotrányok ide vagy oda, David Beckham akkor is szájon csókolta 12 éves lányát - Videó!

Sportbotrányok ide vagy oda, David Beckham akkor is szájon csókolta 12 éves lányát - Videó!

Michael Schumacher állapotával viccelődött a műsorvezető, népharag zúdult rá

Michael Schumacher állapotával viccelődött a műsorvezető, népharag zúdult rá

Kubatov Gábor: Itt nincs nagy és kis fradista, itt mindenki egyforma

Kubatov Gábor: Itt nincs nagy és kis fradista, itt mindenki egyforma

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás