RETRO RÁDIÓ

Láss csodát, világ: Budapest legszebb részein futják a maratont az atlétikai vb-n

Hősök tere, Lánchíd, Alagút és a többi fővárosi látványosság: íme, az útvonal!Megosztás
Szerző: LL
2023.02.20. 12:30
Atlétika maraton Budapest világbajnokság

Budapest legszebb részein vezet át az augusztusi atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala, amelyet hétfőn ismertettek a szervezők.

„Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert Bazár – csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül. Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten, az UNESCO világörökség részét képző történelmi városrészeken” – áll a közleményben.

Atlétikai vb 2023 - A maraton útvonala
Atlétikai vb 2023 – A maraton útvonala Fotó: Budapest 2023 Zrt.

Az indulók négy kört tesznek meg a 10 kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.

– Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait 

– emelte ki Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között.

– Láss csodát! – így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország 

– hangsúlyozta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. 

Augusztus 26-án reggel 7 órakor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye, és szintén az Andrássy úton rendezik a gyalogló- versenyeket. Az augusztus 19-én, 8.50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7.15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki a 35 kilométeres távnak. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.

A vb-re augusztus 19. és 27. között kerül sor, Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén várhatóan több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt. Jegyek elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a hetkoznapihos.hu weboldalon.

 

Ezeket olvastad már?
Óriási mellek, pár madzagon túl semmi sem takarja a parton vetkőző bomba nő kebleit

Óriási mellek, pár madzagon túl semmi sem takarja a parton vetkőző bomba nő kebleit

Elmaradt az újabb csoda, de a Fradi és a budapesti BL-döntő így is csodás volt

Elmaradt az újabb csoda, de a Fradi és a budapesti BL-döntő így is csodás volt

Suhajda Szilárd halála megmozgatta szülővárosát, áradoztak a világhírű magyar legendáról

Suhajda Szilárd halála megmozgatta szülővárosát, áradoztak a világhírű magyar legendáról

Drogbáróval bulizott Szoboszlai a berlini éjszakában

Drogbáróval bulizott Szoboszlai a berlini éjszakában

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás