Így változott lakásunk az évek alatt





Divatképeket nézegetve még az is nagyjából meg tudja mondani, hogy melyik korszakban készülhetett a fotó, aki nem érdeklődik a ruhák iránt. A lakberendezéssel is ugyanez a helyzet. Persze a bútorokat, dísztárgyakat sosem volt olyan könnyű lecserélni, mint a gardróbot, hiszen ehhez több pénz kell. Mégis, az adott időszak „legmenőbb” stílusjegyeit fel lehet fedezni a szegények és a gazdagok otthonaiban egyaránt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.19.
lakberendezés

1. Évszám: 1894

Fotó: Fortepan/Kiss László

A fotó jól mutatja a szobák zsúfoltságát, a rengeteg bútort. Kárpit van mindenhol, az üres falfelületeket sem szerették, kép – kép hátán. Meg kellett mutatni a családoknak, hogy mi minden van a birtokukban.

2. Évszám: 1910

Fotó: Fortepan/Király Júlia

Megjelentek a hatalmas koloniál bútorok, egyre fontosabb lett a kényelem, de igyekeztek minél nemesibb környezetet mutatni. Egy pesti lakást is próbáltak úgy berendezni, mintha egy vidéki kastélyról lenne szó.

3. Évszám: 1920

Fotó: Fortepan/Vojnich Pál

Kezd megszűnni a lakások zsúfoltsága a nagyon divatos thonet bútoroknak köszönhetően. A kecses, lendületes vonalú bútorok bükkfából készültek; míg a korábbi, hatalmas darabok “nehézkes” tölgyfából.

4. Évszám: 1935

Fotó: Fortepan/Schermann Ákos

“Már nem vagyunk a 20-as években, modernitásra van szükségünk” - gondolhatta ez a család is, akik akkoriban teljesen szokatlan heverőt választottak, és már a gyerekek is kaptak méretüknek megfelelő kisasztalt és széket. Sőt, ami korábban nem volt jellemző: bájos, gyermek szőttes is került a falra.

5. Évszám: 1943

Fotó: Fortepan/Párdányi Miklós

Ez az esztergomi lakásban készült kép is igazi korrajz. Még őrzik a régi bútorokat, igyekeznek fenntartani a régi, szép világ látszatát, de az otthon központja bizony már a rádió, köré csoportosulnak az ülőalkalmatosságok.

6. Évszám: 1959

Fotó: Fortepan/Szenttamási Mihály

Újabb technikai előrelépés a lakásokban: Orion tévékészülék a polcon. Már nem a hagyományos asztali hamutál volt a trendi, hanem a fémből készült, álló verzió.

7. Évszám: 1967

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Fából készült elemes bútorok, vastag, érdes felületű szövettel bevont ágy és kagylószékek. Minden szabályos, rendezett és praktikus, ennél több elvárás nem is volt a lakberendezésben.

8. Évszám: 1979

Fotó: Fortepan/Kádas Tibor

És megjöttek a Varia típusú szekrények, aki adott magára, annak ilyen volt. A 70-es évek hippi-korszaka is megjelenik a berendezésben: többféle minta keverve, színek, formák, vegyesen. Ebben az időszakban került minden lakásba egy puff is.

9. Évszám: 1993

Fotó: Getty Images

A 90-es évek lakástrendjét is a technika fejlődése befolyásolta. Mindegy milyen a bútor, de kötelező volt egy pár hatalmas hangfal és kétkazettás magnók minden szobába.

10. Évszám: 2003

Fotó: Shutterstock

Aki követte a divatot, az a svéd bútoráruházból szerezte be a berendezést, és hétvégi programmá vált a bútorszerelés papírból. Könnyű ágyak, kanapék, asztalok, élénk színek, de még mindig a fehér bútor volt a legkeresettebb.

11. Évszám: 2010

Fotó: Shutterstock

Tíz évvel ezelőtt megint előtérbe kerül az egyediség és a pénz megmutatása a lakberendezésben. Miután már minden lakásban volt könnyen összeszerelhető bútor, úgy lehetett újat mutatni, hogy előkerültek a “nemesi” kiegészítők, a vastag szőnyegek, aranyozott csapok, és az antik bútorok utánzatai, persze a modernnel keverve.

12. Évszám: 2021

Fotó: Shutterstock

Fenekestül felfordult az életünk, otthon már csak egy dolgot akarunk: nyugalmat. Azt pedig leginkább a minimál stílus adja meg. Nem kell zsúfoltság, nem kellenek nehezen takarítható helyek, porfogó apróságok. Az új mottó: csak világosság legyen és egy kényelmes kanapé. Na, meg jó ha van hely otthonról dolgozni vagy tanulni.





Ezeket olvastad már?
Kié lesz a legszebb kert?

Kié lesz a legszebb kert?

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás