A rendrakás új módszere, amiért megőrül az egész világ





Marie Kondo jött, elmondta, hogy hogyan rak rendet az otthonában, és miért okoz neki örömet a pakolás- és az egész világ rajongani kezdett érte. Film készült róla, könyvek jelentek meg, hírességek invitálják meg otthonukba, hogy mutassa meg a titkot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.06.
Marie Kondo

Marie Kondo már kisgyerekként imádott rendszerezni, 19 évesen pedig elindította takarító- és rendrakó vállalkozását. Hitvallása, hogy az otthonunk tekintetében is örömre kell törekedni, ezért például, ha nem érzünk örömet egy tárgy megfogásakor, attól váljunk meg. Módszerének, a KonMarinak másik alappillére a függőleges pakolás, és itt nagyjából a végére is értünk az újításoknak. Aki kipróbálta a rend-guru tippjeit mégis azt mondja, fantasztikus, mert arra készteti az embert, hogy legyen előrelátó, figyelmes és folyamatosan tartson önvizsgálatot.

Marie Kondo Fotó: Getty Images

A rendrakás 6 alapszabálya Marie szerint

1.Kötelezze el magát el a rend mellett 2. Képzelje el az önnek legideálisabb életstílust 3. Először szabaduljon meg a felesleges holmiktól 4. A rendszerezésnél kategóriánként haladjon, ne helyiségenként! 5.Tartsa a sorrendet 6. Döntse el, hogy melyik tárgy okoz örömet  

Hogy is kell csinálni?

Marie Kondo szerint a rendrakás leghatékonyabb sorrendje a következő: először a ruhák, majd a könyvek, iratok, apró tárgyak, és emlékek. Ruhák: Ha a ruhás szekrényt akarjuk rendbe tenni, először mindent pakoljunk ki az ágyra vagy a fotelra, így ösztönözzük magunkat, hogy ne hagyjuk félbe, hiszen a kupac miatt nem tudunk leülni vagy lefeküdni. Amikor kézbeveszünk egy darabot, idézzük fel, hogy érezzük magunkat viselése közben. Ha nem érzünk örömet, valószínűleg nincs szükségünk arra a ruhára. A vállfán lógókon kívül mindegyiket hajtogassuk és tároljuk függőlegesen. Könyv: Csak annyit tároljunk, amennyinek van hely a polcokon. Keresztbefekvő, mindenhol heverő könyvek nem keltenek jó érzést. Konyha, fürdőszoba: Mindent tegyünk dobozokba, tárolókba, amiket egymásra lehet helyezni a fiókokban, szekrényekben. Így sok helyet nyerhetünk, ráadásul, amikor kiveszünk valamit alulról, a fölötte lévő dolgok nem omlanak le egy rendezetlen kupacba.

A jó hajtogatás nagyon fontos! Fotó: Shutterstock

Hangulatos pakolászás

Marie Kondo nem javasolja, hogy rendrakás közben menjen a tévé, telefonálgassunk, vagy néha-néha rápillantsunk a világhálóra. Ő a csendet javasolja, hogy összpontosítani tudjunk az adott tárgyakhoz kötődő érzéseinkre.

+1 tipp: Egyszer álljunk neki az egész lakásnak, és addig ne álljunk meg, amíg nem végeztünk mindennel. Marie Kondo azt állítja, módszerével elég egyszer az életben rendet rakni, ha jól csináltuk, a rendezettség örökre megmarad.

 

Hála nélkül nincs öröm

Marie módszerének az alapja, hogy a lakásnak örömet kell okoznia a benne élőknek, ehhez pedig rend kell. Ám ha nem érzünk hálát a tárgyak felé, nehezebb megtartani a rendszert, épp ezért a japán szakértő hölgy minden alkalommal köszön a lakásának mikor hazaér, hálát mondd a tárgyaknak, melyek aznap segítették őt akár az ablaknak, ami kinyílt, vagy a ruhának, ami melegítette őt.  

Fotó: Getty Images

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás