Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Tárlatvezetés és szakmai beszélgetés Amazónia környezeti és társadalmi problémáiról a Föld világnapja alkalmából.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.18.
Módosítva: 2024.04.18.
Amazónia Néprajzi Múzeum tárlatvezetés

Kurátori tárlatvezetés az Indiánok. Lelkek. Túlélők című kiállításban
Beszélgetés Lenti Attila fejlesztéspolitikai szakértővel Amazónia környezeti és társadalmi problémáiról

A Természetvédelmi Világalap 2022-es jelentése szerint az amazóniai esőerdők 18 százaléka tűnt el az utóbbi évtizedekben a földhasználat megváltozása miatt, az erdőterületek további 17 százaléka pedig nagyon rossz állapotban van. Amazónia integrálása az érintett dél-amerikai országok nemzetgazdaságába együtt jár az intenzív útépítéssel és a terület benépesítésével. A betelepülő földművesek, szarvasmarha-tenyésztők, illegális fakitermelők, bányászok radikálisan alakítják át a térséget. A változások veszélyeztetik az ott élő őslakos közösségeket is, akik régóta küzdenek földjeik megvédéséért.

Amazonia
Fotó: Facebook

De a globális aggodalmakon és a média riasztó hírein túl hogyan néz ki egy ilyen konfliktus testközelből? Milyen társadalmi és politikai érdekek csapnak össze? Milyen érveket hangoztatnak az egyes szereplők, és hol vannak a párbeszéd lehetőségei? Mit tehetnek a szakmai és a civil szervezetek a térségben, milyen jó gyakorlati példák léteznek?

A témáról Szeljak György beszélget Lenti Attila politológussal, nemzetközikapcsolatok-szakértővel, aki 2007-től 2009-ig a bogotai Universidad de los Andes egyetem posztgraduális hallgatója volt, majd 2020-ig Kolumbiában dolgozott nemzetközi kooperációs fejlesztési projektekben, állami intézménynél, valamint egyetemi tanárként. Jelenleg a Soproni Egyetem Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának hallgatója, valamint az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója.

A programot a Föld világnapja alkalmából rendezik meg, és kapcsolódik Claudia Andujar, magyar származású fotóművész és aktivista Indiánok. Lelkek. Túlélők című kiállításához.
Jegyár: 800 forint/fő

Találkozópont: Információs pult (–2. szint)
Időpont: április 18., 16.00
Helyszín: Néprajzi Múzeum (1146 Budapest, 56-os emlékmű, Dózsa György út)
 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás