Kastélyok, várak, legendák – Drakuláról is szó esik





Előadók: Szalai Katalin kódexíró-oklevélgrafikus és Görbe Márk művészettörténész-régiségszakértő.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.07.
Módosítva: 2023.12.07.
legenda Drakula naptár vár előadás

Az előadással egybekötött naptárbemutatón nemcsak Szalai Katalin naptára fog mesélni, hanem Görbe Márk művészettörténész is, aki a naptárlapokon ábrázolt kastélyokhoz, várakhoz kapcsolódó történelmi eseményeket, legendákat, hiedelmeket fogja a tőle megszokott, egyéni stílusában ismertetni. Felidéződik Segesvár kapcsán Drakula alakja, Erzsébet királyné emléke a gödöllői Grassalkovich-kastély apropóján, illetve Nádasdy Ferenc „örök szerelme” is a nádasdladányi kastély történetét áttekintve. De a nemrég megújult tatai Esterházy-kastély, a diósgyőri vár, sőt a füzéri vár is rejt titkokat és legendákat, melyeket megismerhetnek az előadás résztvevői és a naptár birtokosai.

Fotó: Facebook

Az eredeti formájában kézzel festett és illusztrált egyedi naptár nyomtatott példányai a rendezvényt követően meg is vásárolhatók az alkotójától, Szalai Katalin kódexíró-oklevélgrafikustól, aki az előadáson mesélni fog arról is, hogyan készül egy ilyen különleges naptár, milyen munkafázisok előzik meg, mi alapján lettek a lapokat díszítő motívumok kiválasztva, és hogyan került sor a megalkotásukra. Szalai Katalin ezzel a műalkotással – saját bevallása szerint – szeretne „a többi boltban kapható naptárhoz képest – eltérőt, újat, eredetit adni, mely kedvet csinál sokaknak az ábrázolt várak és kastélyok meglátogatására”. Görbe Márk naptáráttekintő előadása is hasonló céllal bír – kalandozzunk hát velük együtt a múltban, történelmi váraink és kastélyaink érdekes világában!

A belépés díjtalan, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a [email protected] címen lehet maximum két fővel.

Időpont: december 7., 18.00
Helyszín: Eötvös10 (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)





 





Ezeket olvastad már?
Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Vár a Kertvárosi Majális!

Vár a Kertvárosi Majális!

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Top hírek

programok

Vár a Kertvárosi Majális!

Nézz meg egy jó kis bábszínházas előadást, vagy ismerd meg a májusfaállítás rejtelmeit, de ha akarsz, részt vehetsz a Magna Cum Laude koncertjén is!





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás