Bartók Béla zenéjének továbbélése a dzsesszben – mesterkurzus





Bemutatják azokat az új improvizációs lehetőségeket, amelyek új utakat nyitottak a dzsesszben. Több technika használható a zenetanítás során is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.04.
Módosítva: 2023.12.04.
mesterkurzus Párniczky András improvizáció Bartók

Közreműködik:
Párniczky András – gitáros, zeneszerző, tanár

2023.12.04. programok
 

Párniczky András (gitáros, zeneszerző, tanár) előadása a 2022-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában Summa Cum Laude minősítéssel megvédett disszertációs kutatására épül. Ennek témája Bartók Béla zenéjének a dzsessz műfajra gyakorolt hatása, amelyet a szerző a világon elsőként vizsgált átfogóan. Az előadás röviden összefoglalja a hároméves kutatás eredményeit időrendben bemutatva az első Bartók vonatkozású dzsessz darab megszületésétől egészen napjainkig. Ugyanígy, tematikusan veszi sorra azokat a térségeket, ahol Bartók hatása akár kompozícióin, akár népzenei kutatásai vagy emberi hitvallása által vált példaértékűvé a dzsesszzenészek számára.

Az előadás kitér azokra az analógiákra, amik fellelhetőek Bartók stílusjegyei és a dzsessz formanyelve között, és amelyek segítségével könnyebben jelenhetnek meg az „átvételek” – ahogy Bartók nevezi az idegen elemek népzenébe való beleolvadását – új közegükben. Megkülönböztetve jelennek meg azok az önálló kompozíciók, amelyekre Bartók zenéje ihletően hatott; a zeneszerző műveinek feldolgozásai, illetve azok az improvizációk, amelyekben a zeneszerző kompozitórikus megoldásainak hatása fedezhető fel.

A szerző a kutatást megelőzően alakította meg a Párniczky Quartettet azzal a céllal, hogy a Bartók darabjaiból készített átdolgozásait megszólaltassa (Párniczky Quartet: Bartók electrified. BMC, CD 260, 2018.). Az előadásban szereplő zenei példák egyaránt bemutatják azokat a Bartók által inspirált utakat, amelyek segítségével a dzsesszimprovizáció keretei eddig bővültek, valamint a a zenekarvezető kvartettjével való közös munkájából leszűrt módszereket.

Az előadás először 2022 novemberében hangzott el a bécsi MDW Zeneakadémián, azóta pedig több meghívást kapott külföldi egyetemektől, amelyek a tervek szerint 2024-ben kerülnek majd megtartásra angol nyelven. Budapesten magyarul csak ezen az alkalmon lesz hallható.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Időpont: december 4., 18.00
Helyszín: Budapest Music Center (Budapest, Mátyás u. 8, 1093)





 





Ezeket olvastad már?
Így vált Angyalföld iparvárossá - Helytörténeti hétfő

Így vált Angyalföld iparvárossá - Helytörténeti hétfő

Közös többszörös - A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói kiállítása

Közös többszörös - A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói kiállítása

Anyák napi koncert a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

Anyák napi koncert a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

József Attila Művészeti Napok - Helytörténeti séta Radnóti nyomában

József Attila Művészeti Napok - Helytörténeti séta Radnóti nyomában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás