RETRO RÁDIÓ

Miért imádta Brahms a cigányzenét? – Hallgasd meg Balázs János és Kelemen Barnabás játékát!





Különleges koncertre és lemezfelvételre kerül sor péntek este a pécsi Kodály Intézetben.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.04.27.
koncert lemezfelvétel Kelemen Barnabás Brahms Balázs János

Balázs János és Kelemen Barnabás, a két Kossuth-díjas művész Johannes Brahms sokszínű arcát mutatja meg közös szonátaestjén. Hazánk elsőrangú művészeinek játékát a budapesti Magyar Zene Házában már telt ház fogadta. Április 28-án, pénteken este fél 8-kor pedig a pécsi Kodály Központban hallhatja őket a közönség – a hosszú hétvége méltó nyitányaként, ráadásul élő lemezfelvétel keretében!

Kelemen Barnabás és Balázs János Brahms összes hegedű-zongora szonátáját játssza a koncerten és veszi fel bakelit lemezre

Április 28-án a Fesztivál Akadémia Budapest a pécsi közönséghez is elviszi Brahms muzsikáját: összes hegedű-zongorára írott szonátája, valamint a Magyar táncok és a Scherzo lesz hallható. A koncert további különlegessége, hogy a közönség egy élő lemezfelvételen vehet részt! Az est műsora a Hunnia Records kiadványaként jelenik meg – igazi kuriózum: bakelit lemezként.

Magyarország két nagy zenei fesztiváljának – a Fesztivál Akadémia Budapest és a Cziffra Fesztivál – alapító művészeti vezetői most először készítenek közös lemezfelvételt.

Brahms rajongva imádta a cigányzenét, Magyarországi utazásai mellett gyakran titokban is járt hazánkban. Volt egy rejtett lakása Budapesten.  A magyar cigányzene temperamentumát, ízvilágát, tüzét belekomponálta a műveibe” – mondta Kelemen Barnabás, aki Pertis Pali cigányprímás unokájaként már csak tudja. 

Brahms A-dúr szonata Op. 100 II. tétel – Andante Tranquio (részlet) Kelemen Barnabás és Balázs János előadásában 

Balázs János hozzátette: „Amikor együtt zenélünk, érezzük ezt az ősi kapcsot a játékunkban. Abban bízunk, hogy ez átjön és olyan lemezfelvétel készül majd, amit Brahms is szeretett volna hallgatni”.

Zenei ízelítőért kattints IDE!





 





Ezeket olvastad már?
Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás