RETRO RÁDIÓ

Ezért fontos Donbasz az oroszoknak, ezt kell tudni a háború újabb szakaszáról





Oroszország új, nagyszabású offenzívát indított a keleti fronton, melynek célja nagy valószínűséggel a luhanszki és a donyecki régiók teljes elfoglalása.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.20.
megindult a támadás

Az előkészületek már egy ideje zajlottak, az oroszok folyamatosan csoportosították át az egységeiket Kijev környékéről, emellett pedig friss katonák és felszerelések is érkeztek a területre. Az oroszok több város ellen is támadásokat intéztek már hétfő este, folyamatosak a bombázások és a rakétatámadások, a földi alakulatokat pedig tüzérség fedezi. Az oroszok minden bizonnyal megpróbálják körbevenni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán hadsereget.

Már a keleti fronton zajlanak a támadások – MTI/AP/Andrew Marienko

Az oroszok folyamatosan nyomulnak előre

Délen, a stratégiailag fontos Mariupol városát szinte teljesen sikerült elfoglalnia az oroszoknak. Az utolsó ukrán kézen lévő terület, ami az utolsó is egyben, egy acélgyár. Április 16-án az ukránok ellentámadást indítottak keleten, néhány települést sikerült is visszafoglalniuk, azonban ennek oka csupán az lehet, hogy az oroszok a nagyobb offenzíva előkészületeit végezték éppen, így vélhetően tiszavirág életű lesz az ukránok öröme.

Miért fontos a Donbasz az oroszoknak?

A Donbaszban élőknek nem ismeretlen a háború, ugyanis nyolc éve folyamatosak az összecsapások az ukrán védelmi erők és a szeparatista „népköztársaságok” közt, igaz, a mostaninál alacsonyabb intenzitással. Donbasz kiemelt terület, emiatt fontos mindkét fél számára:

Itt rejlik Európa 4. legnagyobb kőszéntartaléka, az ukrán GDP közel 20 százalékát adta a régió. Ukrajna más részeihez képest iparilag fejlett vidékről van szó. A nyolc éve tartó harcok miatt ezeken a területeken a legtapasztaltabb ukrán egységek állomásoznak, a frontvonal pedig kifejezetten jól felszerelt. A Donbaszt Oroszország szíveként jellemzik, amely elképzelés a Szovjetunió felbomlását követően is fennmaradt.

Az orosz központi nyomozóhatóság úgy tartja: az ukrán politikai és katonai vezetés, az ukrán fegyveres erők, a Nemzeti Gárda és a radikális Jobboldali Szektor vezetésében működő emberek kimondottan a szakadár délkelet-ukrajnai régiókban élő orosz anyanyelvű lakosok teljes kiirtására adtak ki parancsot. Megállapításuk szerint, csak 2014-ig legalább 2,5 ezer orosz ajkú ukrán vesztette életét a régiókban, ami miatt az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság népirtás címén bűnvádi eljárást is indított még akkor.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás