
Böjtös édesség: máktojások túróból
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Fontos tanácsokat osztott meg Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a húsfogyasztással kapcsolatban. Mert nem mindegy, milyen húst eszünk!
Mire érdemes odafigyelnünk az ünnepek és a hétköznapok húsfogyasztása során, az egészséges táplálkozást figyelembe véve? Erre is választ kaptunk a Hússzövetség tavaszi tájékoztatóján.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke néhány jótanácsot osztott meg a Metropollal. A legfontosabbak a következők:
• Válasszunk a húsételekhez soványabb alapanyagokat, például sertéscombot, bárányt, szárnyasokat. A látható zsíros részeket távolítsuk el.
• Zsírtakarékos konyhatechnikai megoldásokat alkalmazzunk, használjunk például sütőzacskót, kuktát és ízesítsünk inkább fűszerekkel, például ahelyett, hogy szalonnával tűzdelnénk, tegyük azt inkább fokhagymával, zsírban sütés helyett inkább pároljuk, majd pirítsuk a húst.
• Észszerű mennyiséget fogyasszunk, a lehető legjobb minőség választásával.
A dietetikus szakember tanácsai mellé ízelítőt is kaptunk ötletadónak az egészséges menühöz. A húsfélékhez nem kell feltétlenül kenyérfélét enni, sok zöldséggel vagy tormakrémmel megtöltve nagyon finom falatokhoz jutunk.
„A sertéshúsexportunk és -importunk egyaránt növekedett 2024-ben. Az exportunk mennyisége 12%-kal nőtt és majdnem elérte a 166 ezer tonnát, értéke meghaladta a 487 millió eurót. Az importunk mennyisége 5%-kal nőtt, elérte a 151 ezer tonnát és a 437 millió euró értéket. Az élősertés-exportunk mennyiségben 14%-kal 38 ezer tonnára, értékben 9%-kal 89 millió euróra növekedett. Az élősertés-import mennyiségben és értékben is 10% körüli csökkenés mellett 67 ezer tonna, illetve 163 millió euró volt” – tudtuk meg Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke beszámolójából.
A PICK megbízásából készített reprezentatív kutatás is azt erősítette meg, hogy egyre többen keresik a hazai, magas minőségű termékeket a jól bevált márkáktól. A magyarok „a hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós sonkát szeretik, ami harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros”.
A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban (36%-36%). Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó árut vásároljon és majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre. A kutatásból az is kiderül: a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár és külföldi, ismeretlen gyártótól sem vásárolnak szívesen.
A PICK egy sonkatekercs receptjét is közzétette.
20 dkg trappista sajt, 1/2 főtt tojás, 1 db kisebb kápia paprika, 1/3 csokor snidling, 6 dkg tömlős krémsajt (natúr), 6 dkg tömlős krémsajt (füstölt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 3 dkg sonka (6 szelet), egyik felébe Békebeli frikandó, másikba füstölt sonka
A trappista sajtot nejlonzacskóba tesszük, melynek a száját jól bekötjük. Zacskóstul lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A kétféle sajtkrémet összekeverjük, majd belekeverjük a paprikát, a tojást és a snidlinget is. Ha szükséges, fűszerezzük. Egy vágódeszkát bevonunk fóliával. Kivesszük a megolvadt sajtot a forró vízből, kivágjuk a zacskó száját, és ráöntjük a tartalmát a fóliára. Sodrófával akkorára nyújtjuk, mint a deszka, majd befedjük a sonkaszeletekkel. Rákenjük a sajtkrémes masszát is, majd óvatosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a fóliába. Pár órára fagyasztóba tesszük. Ha kész, éles késsel vékonyan felszeleteljük.
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! Mutatjuk a receptet.
Érdemes kipróbálni!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre