Így ehetsz húst egészségesen – recept
Fontos tanácsokat osztott meg Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a húsfogyasztással kapcsolatban. Mert nem mindegy, milyen húst eszünk!
Mire érdemes odafigyelnünk az ünnepek és a hétköznapok húsfogyasztása során, az egészséges táplálkozást figyelembe véve? Erre is választ kaptunk a Hússzövetség tavaszi tájékoztatóján.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke néhány jótanácsot osztott meg a Metropollal. A legfontosabbak a következők:
• Válasszunk a húsételekhez soványabb alapanyagokat, például sertéscombot, bárányt, szárnyasokat. A látható zsíros részeket távolítsuk el.
• Zsírtakarékos konyhatechnikai megoldásokat alkalmazzunk, használjunk például sütőzacskót, kuktát és ízesítsünk inkább fűszerekkel, például ahelyett, hogy szalonnával tűzdelnénk, tegyük azt inkább fokhagymával, zsírban sütés helyett inkább pároljuk, majd pirítsuk a húst.
• Észszerű mennyiséget fogyasszunk, a lehető legjobb minőség választásával.

A dietetikus szakember tanácsai mellé ízelítőt is kaptunk ötletadónak az egészséges menühöz. A húsfélékhez nem kell feltétlenül kenyérfélét enni, sok zöldséggel vagy tormakrémmel megtöltve nagyon finom falatokhoz jutunk.

Nőtt a sertéshús exportja és importja is
„A sertéshúsexportunk és -importunk egyaránt növekedett 2024-ben. Az exportunk mennyisége 12%-kal nőtt és majdnem elérte a 166 ezer tonnát, értéke meghaladta a 487 millió eurót. Az importunk mennyisége 5%-kal nőtt, elérte a 151 ezer tonnát és a 437 millió euró értéket. Az élősertés-exportunk mennyiségben 14%-kal 38 ezer tonnára, értékben 9%-kal 89 millió euróra növekedett. Az élősertés-import mennyiségben és értékben is 10% körüli csökkenés mellett 67 ezer tonna, illetve 163 millió euró volt” – tudtuk meg Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke beszámolójából.

A hús, a sonka ne legyen se túl sós, se túl zsíros!
A PICK megbízásából készített reprezentatív kutatás is azt erősítette meg, hogy egyre többen keresik a hazai, magas minőségű termékeket a jól bevált márkáktól. A magyarok „a hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós sonkát szeretik, ami harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros”.

Minden harmadik fogyasztó magyar gyártótól vásárol
A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban (36%-36%). Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó árut vásároljon és majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre. A kutatásból az is kiderül: a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár és külföldi, ismeretlen gyártótól sem vásárolnak szívesen.

Sonkatekercs recept –4 adaghoz
A PICK egy sonkatekercs receptjét is közzétette.
Alapanyagok
20 dkg trappista sajt, 1/2 főtt tojás, 1 db kisebb kápia paprika, 1/3 csokor snidling, 6 dkg tömlős krémsajt (natúr), 6 dkg tömlős krémsajt (füstölt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 3 dkg sonka (6 szelet), egyik felébe Békebeli frikandó, másikba füstölt sonka

Elkészítés
A trappista sajtot nejlonzacskóba tesszük, melynek a száját jól bekötjük. Zacskóstul lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A kétféle sajtkrémet összekeverjük, majd belekeverjük a paprikát, a tojást és a snidlinget is. Ha szükséges, fűszerezzük. Egy vágódeszkát bevonunk fóliával. Kivesszük a megolvadt sajtot a forró vízből, kivágjuk a zacskó száját, és ráöntjük a tartalmát a fóliára. Sodrófával akkorára nyújtjuk, mint a deszka, majd befedjük a sonkaszeletekkel. Rákenjük a sajtkrémes masszát is, majd óvatosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a fóliába. Pár órára fagyasztóba tesszük. Ha kész, éles késsel vékonyan felszeleteljük.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre