Így ehetsz húst egészségesen – recept

Fontos tanácsokat osztott meg Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a húsfogyasztással kapcsolatban. Mert nem mindegy, milyen húst eszünk!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.04.28. 13:00
Módosítva: 2025.04.28. 13:39
sonkatekercs recept sertéshús PICK dietetikus szakember Hússzövetség

Mire érdemes odafigyelnünk az ünnepek és a hétköznapok húsfogyasztása során, az egészséges táplálkozást figyelembe véve? Erre is választ kaptunk a Hússzövetség tavaszi tájékoztatóján.

hús
Sok zöldséggel, ehető virággal körített tavaszi hús hidegtál Fotó: Fodor Erika

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke néhány jótanácsot osztott meg a Metropollal. A legfontosabbak a következők:

• Válasszunk a húsételekhez soványabb alapanyagokat, például sertéscombot, bárányt, szárnyasokat. A látható zsíros részeket távolítsuk el.

• Zsírtakarékos konyhatechnikai megoldásokat alkalmazzunk, használjunk például sütőzacskót, kuktát és ízesítsünk inkább fűszerekkel, például ahelyett, hogy szalonnával tűzdelnénk, tegyük azt inkább fokhagymával, zsírban sütés helyett inkább pároljuk, majd pirítsuk a húst.

• Észszerű mennyiséget fogyasszunk, a lehető legjobb minőség választásával.

A dietetikus szakember szerin ésszerű mennyiséget fogyasszunk, a lehető legjobb minőség választásával! Fotó: Fodor Erika

A dietetikus szakember tanácsai mellé ízelítőt is kaptunk ötletadónak az egészséges menühöz. A húsfélékhez nem kell feltétlenül kenyérfélét enni, sok zöldséggel vagy tormakrémmel megtöltve nagyon finom falatokhoz jutunk.

A nyers füstölt sonka gyümölccsel is harmonikus ízvilágot ad és egészségesebb is Fotó: Fodor Erika

Nőtt a sertéshús exportja és importja is

„A sertéshúsexportunk és -importunk egyaránt növekedett 2024-ben. Az exportunk mennyisége 12%-kal nőtt és majdnem elérte a 166 ezer tonnát, értéke meghaladta a 487 millió eurót. Az importunk mennyisége 5%-kal nőtt, elérte a 151 ezer tonnát és a 437 millió euró értéket. Az élősertés-exportunk mennyiségben 14%-kal 38 ezer tonnára, értékben 9%-kal 89 millió euróra növekedett. Az élősertés-import mennyiségben és értékben is 10% körüli csökkenés mellett 67 ezer tonna, illetve 163 millió euró volt” – tudtuk meg Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke beszámolójából.

Sajttal, zöldséggel dúsított-könnyített sonkatál a Hússzövetség bemutatóján Fotó: Fodor Erika

A hús, a sonka ne legyen se túl sós, se túl zsíros! 

A PICK megbízásából készített reprezentatív kutatás is azt erősítette meg, hogy egyre többen keresik a hazai, magas minőségű termékeket a jól bevált márkáktól. A magyarok „a hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós sonkát szeretik, ami  harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros”.

A magyarok többsége  „a hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros” sonkára szavaz Fotó: Pick

Minden harmadik fogyasztó magyar gyártótól vásárol

A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban (36%-36%). Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó árut vásároljon és majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre. A kutatásból az is kiderül: a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár és külföldi, ismeretlen gyártótól sem vásárolnak szívesen.

Szalámi és felvágottat hazai gyártótól! Fotó: Fodor Erika

Sonkatekercs recept –4 adaghoz

A PICK egy sonkatekercs receptjét is közzétette.

Alapanyagok

20 dkg trappista sajt, 1/2 főtt tojás, 1 db kisebb kápia paprika, 1/3 csokor snidling, 6 dkg tömlős krémsajt (natúr), 6 dkg tömlős krémsajt (füstölt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 3 dkg sonka (6 szelet), egyik felébe Békebeli frikandó, másikba füstölt sonka

Készítsünk töltött sonkatekercset! Fotó: Pick

Elkészítés

A trappista sajtot nejlonzacskóba tesszük, melynek a száját jól bekötjük. Zacskóstul lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A kétféle sajtkrémet összekeverjük, majd belekeverjük a paprikát, a tojást és a snidlinget is. Ha szükséges, fűszerezzük. Egy vágódeszkát bevonunk fóliával. Kivesszük a megolvadt sajtot a forró vízből, kivágjuk a zacskó száját, és ráöntjük a tartalmát a fóliára. Sodrófával akkorára nyújtjuk, mint a deszka, majd befedjük a sonkaszeletekkel. Rákenjük a sajtkrémes masszát is, majd óvatosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a fóliába. Pár órára fagyasztóba tesszük. Ha kész, éles késsel vékonyan felszeleteljük.

@fezstory

A Hússzövetség egészséges húsfogyasztást népszerűsítő tavaszi tájékoztatóján be is mutatták jótanácsaikat.

♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás