
Eperkrémdesszert: 100% gyümölcstartalom a saját levével – chiával vagy joghurttal!
Friss eperből így csináljunk desszertkrémet cukor nélkül!
Itt az idei magyar eper, ráadásul már nagyon finom zamatos. Kár is lenne ez még süteménybe tenni, inkább együnk belőle, amennyit csak tudunk – így „a la nature”! Amit már nem bírunk megenni, azt pedig szépen megmosva, csumátlanítva és egészben tegyük műanyag dobozokba, és irány a mélyhűtő, hogy gondoljunk az őszi-téli napokra is. Ha mindenáron szeretnénk valami desszertféleséget is készíteni, akkor sem muszáj rögtön egy hagyományos süteményt csinálni, és begyújtani a sütőt. Gyártsunk például a hűtőből bármikor előkapható hideg és könnyű eperkrémdesszertet – akár hagyományos joghurttal, vagy teljesen tejtermékmentes chiapudinggal.

Hozzávaló 4-6 pohárhoz/kisüveghez (mérettől függően)
1 kg friss magyar eper
4-6 evőkanál chiamag
4-6 dl növényi tej vagy 4-6 dl görög joghurttal

Elkészítés
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 4-6 szép szemet félreteszünk. A többit egészben, vagy kivágva a hibás részt beletesszük egy lábosba. Takarékon alágyújtunk a tűzhelyen. Figyeljük, és hagyjuk kiforrni a levét, majd leszűrjük, és az eperhúst még egyszer átrottyantjuk.

Ezután leszűrjük újra a lét, amit egy üvegbe átöntve félreteszünk. Amíg rotyog az eper a lábosban, egy fémtálcára tesszük a poharakat vagy kisüvegeket. Mindegyikbe egy teáskanálnyi chiamagot szórunk az aljára. A többi chiamagot egy nagyobb üvegben külön összekeverjük a növényi tejjel, és hagyjuk dagadni.

A kisüvegekben lévő chiára ráöntünk kb. fél deci leszűrt eperlét (még langyosan), és kevergetés mellett, ezt is hagyjuk dagadni a pohárban. Közben a leszűrés után maradt felfőzött eperhúsból késes turmixszal 100% eperkrémet készítünk, cukor hozzáadása nélkül!

Az eperlében megdagadt chiára a poharakban egyenletesen szétosztjuk a növényi tejben magától elkészült pudingot. Erre jön vastagon az eperkrém, majd a legtetejére egy szem nyers eper. Hűtve mesés, hozzáadott cukormentes, lisztmentes, tejmentes mennyei csemegét tehetünk desszertre.

Tipp
A görög joghurtos verziónál a joghurt- és az eperkrémrétegeket váltogatjuk tetszés szerint, tetejére csorgathatunk – még az eperszem alá - egy kis eperlét is, ami szétterül a fehér joghurton.
Eperkrémdesszert, cukor, tej és liszt nélkül!

Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre
