Friss eperből így csináljunk desszertkrémet cukor nélkül!
Itt az idei magyar eper, ráadásul már nagyon finom zamatos. Kár is lenne ez még süteménybe tenni, inkább együnk belőle, amennyit csak tudunk – így „a la nature”! Amit már nem bírunk megenni, azt pedig szépen megmosva, csumátlanítva és egészben tegyük műanyag dobozokba, és irány a mélyhűtő, hogy gondoljunk az őszi-téli napokra is. Ha mindenáron szeretnénk valami desszertféleséget is készíteni, akkor sem muszáj rögtön egy hagyományos süteményt csinálni, és begyújtani a sütőt. Gyártsunk például a hűtőből bármikor előkapható hideg és könnyű eperkrémdesszertet – akár hagyományos joghurttal, vagy teljesen tejtermékmentes chiapudinggal.
1 kg friss magyar eper
4-6 evőkanál chiamag
4-6 dl növényi tej vagy 4-6 dl görög joghurttal
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 4-6 szép szemet félreteszünk. A többit egészben, vagy kivágva a hibás részt beletesszük egy lábosba. Takarékon alágyújtunk a tűzhelyen. Figyeljük, és hagyjuk kiforrni a levét, majd leszűrjük, és az eperhúst még egyszer átrottyantjuk.
Ezután leszűrjük újra a lét, amit egy üvegbe átöntve félreteszünk. Amíg rotyog az eper a lábosban, egy fémtálcára tesszük a poharakat vagy kisüvegeket. Mindegyikbe egy teáskanálnyi chiamagot szórunk az aljára. A többi chiamagot egy nagyobb üvegben külön összekeverjük a növényi tejjel, és hagyjuk dagadni.
A kisüvegekben lévő chiára ráöntünk kb. fél deci leszűrt eperlét (még langyosan), és kevergetés mellett, ezt is hagyjuk dagadni a pohárban. Közben a leszűrés után maradt felfőzött eperhúsból késes turmixszal 100% eperkrémet készítünk, cukor hozzáadása nélkül!
Az eperlében megdagadt chiára a poharakban egyenletesen szétosztjuk a növényi tejben magától elkészült pudingot. Erre jön vastagon az eperkrém, majd a legtetejére egy szem nyers eper. Hűtve mesés, hozzáadott cukormentes, lisztmentes, tejmentes mennyei csemegét tehetünk desszertre.
A görög joghurtos verziónál a joghurt- és az eperkrémrétegeket váltogatjuk tetszés szerint, tetejére csorgathatunk – még az eperszem alá - egy kis eperlét is, ami szétterül a fehér joghurton.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre