Mennyei ez a darázsfészek – 100 év múltán is menő!
Két barátnő, Répu és Titi úgy döntött, együtt próbálják ki a nagyapa rokonságából való békebeli csigarétes, azaz darázsfészek receptjét. Mi is kaptunk belőle, jó döntés volt megsütni. A lányokkal együtt ajánljuk a Metropol olvasóinak is.
„Van egy régi szakácskönyv a családban, Tántika recepteskönyve, amit a nagyszüleim féltve őriznek. Már a receptleírás stílusát is élvezem a kopott, kicsit zsírfoltos lapokon. A darázsfészek az egyik kedvencem közülük, ezt újévre megsütöttem a barátaimnak is – mesélte Titi, aki hozzátette, a csigarétes a vártnál is nagyobb sikert aratott a fiatalok körében.
35 dkg liszt
3 tojássárgája
1 kanál cukor
Kevés só
2 dl tej
2 dkg élesztő
15 dkg vaj
1,5 dl tej
vaníliás cukor
Elkészítés
A tejben az élesztőt, cukrot felhabozzuk, akkor hozzákeverjük a lisztet, tojást, sót. Deszkára tesszük, és mint a strudlit (rétest), jól kidolgozzuk, pihentetjük.
Az alatt a vajat 12 dkg cukorral habosra kavarjuk, a tésztát késfokvastagságúra kinyújtjuk, a vajat rákenjük, felgöngyöljük, mint a rétest, és 4-5 centis darabkákra vágjuk, (az átmérője kb 3 cm) egy kikent formába vagy sütőpléhbe rakjuk, kissé hézagosan egymás mellé, vágott felével felfelé állítgatva.
Meleg helyen 2-3 órát kelesztjük. Meleg sütőben, rendes tűz mellett fél órát pirosra sütjük. 1,5 dl jól cukrozott vaníliás tejjel leöntjük, s még negyed órát sütjük. Kiborítjuk tálra, behintjük vaníliás cukorral, s melegen tálaljuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre