Friss tavaszi spárga hollandi mártással

A spárga, bár kicsit szokatlan, kicsit macerás az elkészítése, de meglepően finom és egészséges.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.05.29.
spárga citromléhollandi húsgombóc

Thorsten Ehrke budapesti rokonokhoz jött látogatóba kedvesével. A magyar családnak egy friss spárgából készített ebéddel mutatkozott be.

„Németországból hoztam a spárgát, nem tudtam, hogy Magyarországon is gyönyörűt lehet kapni. Olyan sok finom magyar ételt kaptam már itt, például a fantasztikus csirkepaprikást, hogy most szerettem volna én is valami finomat készíteni, amit otthon szoktunk enni” – mondta Thorsten, aki a friss spárgát hollandi mártással, húsgombóccal és főtt burgonyadarabokkal tálalta.

Thorsten ezt javasolja a spárgaszezonban Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

  • 1 kg friss spárga
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromszaft vagy friss citromlé
  • hollandi mártás (ezt készen vettem)
A hollandi mártásos spárgához jól passzol a húsgombóc és a főtt krumpli Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

  1. A spárgát alaposan meghámozom, kivéve a tetejét: azt nem szabad, az a legfinomabb rész! A végéről viszont levágok egy félcentis darabot, ezeket a héjjal együtt meg lehet főzni külön levesnek. No waste! 
  2. Egy nagy fazékba, amelynek az alján fektetve elférnek hosszában a spárgák, annyi vizet teszek, hogy ellepje. Belekeverem a sót, a cukrot és a citromlét, azután 8-10 percig főzöm. Vigyázni kell, hogy a víz ne forrjon, és ne főzzük túl a spárgát, mert akkor megkeseredik! Azt, hogy megfőtt-e vagy villapróbával ellenőrizzük, vagy kóstoljuk meg az egyik végét. Fontos, hogy körülbelül egyforma méretű spárgák legyenek, hogy egyszerre puhuljanak meg. 
  3. Hollandi mártást csorgatva rá, friss petrezselyemmel megszórva magában is fenséges. Én most húsgolyókat is készítettem hozzá és főztem krumplit, mert tudom, hogy azt a magyar rokonok nagyon szeretik.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás