A magyar gasztronómia méltán világhírű, a vasárnapi ebédek kedvenc eleme és egy hungarikum is elnyerte a szakértők tetszését.
A TasteAtlas nevű, a gasztronómia különböző köreiben szakavatott embereket összegyűjtő oldal rendszeresen készít világranglistákat a legjobb desszertekről, húsos ételekről, kávézókról – most pedig a levesekről. A szubjektív rangsor elkészítésében számtalan szakértő vett részt, és nagy örömünkre két magyar levest is beválogattak a világ 50 legjobbja közé: a húslevest és a gulyást.
A húsleves 4,5 csillagos értékeléssel (az öt csillag a maximum) a 27. helyre volt érdemes. A leírás szerint a mindig forrón kínált leves főételként is könnyedén megállja a helyét, marha- vagy csirkehússal készítik, ami mellé szabadon kerülhet tészta, gyökérzöldség és fűszer.
Az egyik legismertebb magyar étel, a 2017 óta hungarikum gulyás pedig egészen a 18. helyig kapaszkodott fel, és a lista készítői nem győzik dicsérni gazdag ízvilágát és sokféle elkészítési módját. A cikk azt is megemlíti, hogy a magyar gulyásnak hazánkon kívül is komoly híre van, és egyes országoknak saját gulyásfajtájuk is van – igaz, azok inkább pörköltnek illenek be.
A legjobb leves címet egy japán ramenfajta, a Tonkotsu nyerte el, amelyet zsírosabb disznóhússal készítenek, míg az ezüstérem a lengyel savanykás Zureknek jutott, amely karkateres ízét a fermentálásnak köszönheti, és különböző húsfélék mellett gombát és krumplit is tartalmaz. A dobogón még egy török levesnek jutott hely, a melengető, vöröslencsés Mercimek çorbasıt sok helyen reggelire is fogyasztják.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre