Márton-nap közeledtével kapós a liba és a kacsacomb is a piacon. A gyakorlott háziasszonyok maguk is belevágnak egy hétvégi libalakoma elkészítésébe. Azoknak, azonban, akik kevésbé merészek, és nem próbálkoznának otthon a libával, ajánljuk a hasonlóan finom, jóval olcsóbb pecsenyekacsát, édesburgonyaágyon egybesütve, párolt káposzta helyett házi majonézes nyers lilakáposztasalátával.
A pecsenyekacsánkhoz krumplipüré helyett édesburgonyát kínálunk és a ropogós sült hús mellé még egy kis roppanós nyers káposztát.
Hozzávaló
1 db pecsenyekacsa
1 kg édesburgonya
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
4 fej vöröshagyma
só, bors ízlés szerint
0,5 kg lilakáposzta
2 tojás sárgája, olaj
Az édesburgonyát meghámozzuk, hosszában hasábokra vágjuk, és szétterítjük a kacsasütő tál alján. A megpucolt kacsát kívül belül megsózzuk, borsozzuk. A belsejébe beletöltjük a máját aszaltgyümölcsökkel. A betöltött kacsát a batáta-ágyra fektetjük, köré rakjuk a megpucolt hagymát és a maradék aszalt gyümölcsöket. Egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, rátesszük a fedelet, és 150 fokon sütjük egy-másfél órát. Ha megpuhult, 15 percig fedél nélkül pirítjuk.
A kacsát tálra tesszük, a batátát a sülthagymával és szafttal, valamint a belehullott aszalt gyümölccsel pürévé turmixoljuk.
A lilakáposztát ledaráljuk, megsózzuk és leöntjük a házi majonézzel.
Tálaló
Az édesburgonyapürét aszalt vörösáfonyával megszórva tálaljuk, mert jól passzol a sült aszaltgyümölcs ízéhez, ugyanakkor roppanós. A ropogós, meleg sült kacsához és az édeskés batátapüréhez jólesik a friss lilakáposztasaláta.
Tuti Tipp
Az így elkészített édesburgonyapürét laktóz-és tejérzékenyek is fogyaszthatják, mert sem vajat, sem tejszín, sem tejet nem tartalmaz, csak a kacsa és a vele sült zöldség-gyümölcs szaftjával krémesítjük.
+1 Tipp
Ha nem akarjuk, hogy megégjenek az aszaltgyümölcsök, akkor ami nem fért bele a kacsába, azt a sütőtálban a kacsa alá dugdossuk be!
Batáta
Az édesburgonya még nem olyan népszerű, mint a hagyományos, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető. Egyetlen csésze édesburgonya biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet, az antioxidánsokról már nem is beszélve. Természetes tápanyagai miatt hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, javítja az agy működését, segíti az emésztést és jótékony hatással van a látásra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre