Pro-aging az új szépségőrület: így előzheted meg a bőröregedést

Az anti-aging vagy éppen a slow-aging fogalmát már biztosan sokszor hallottuk, ám ideje, hogy egy újabb kifejezéssel ismerkedjünk meg, méghozzá a pro-aginggel!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.01. 11:00
vitamin bőr bőrápolás arckrém

A Fanny magazin segít eligazodni a témában.

 

Mit jelent ez pontosan?

Egyáltalán mi is a különbség az anti vagy a pro-aging között? Míg az előbbi inkább a bőröregedés megállítására vagy már visszafordítására koncentrál, addig az utóbbi a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Vagyis ahelyett, hogy akkor kezdenénk el aggódni, amikor már megjelentek az első szarkalábak vagy finom barázdák az arcunkon, inkább tegyünk az ellen, hogy ezek ne, vagy csak minél később alakuljanak ki. Ráadásul az öregedést nem egyfajta szitokszóként kell értelmezni, hanem igenis el kell fogadni, hogy ez az élet természetes velejárója, és meg kell tanulni, hogy szeressük magunkat az apró hibákkal együtt is. 


 

Mire kell ügyelni?

Az is különbség, hogy az anti-aging termékek általában a bőr mélyebb rétegeit érintik, bőrstimuláló hatóanyagokat tartalmaznak, ezért annak a korosztálynak még nem ajánlottak, akik nem küzdenek a bőröregedés látható jeleivel. A pro-aging ezzel szemben azt célozza meg, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a bőrünk a lehető legjobb formáját nyújta, kihozzuk belőle a maximumot. Vagyis egy olyan szépségápolási rutint kell kialakítani, amit egyszerű követni, de mégis nagyon hatékony?


 

Mik a legfontosabb lépések?

A tisztítás, fényvédelem, hidratálás és a megfelelő hatóanyagok kulcsfontosságúak ebben az irányzatban, ám valóban nagyon könnyű mindezeket beiktatni a mindennapi rutinunkba. Érdemes követni öt lényeges lépést.


 

Fényvédelem

Talán minden bőrápolási szakember egyetért abban, ha csak egyetlen terméket lehetne mondani, ami mindenkinek alapvető kellék kéne, hogy legyen, akkor az a fényvédő. Ugyanis a káros UV sugarak az első számú bőröregítő faktorok. Hiába gondoljuk azt, hogy ezeknek csak nyáron van jelentőségük, akkor is hatással vannak ránk, amikor borúsnak tűnik az idő, az ablak mellett ülünk vagy éppen az utcán sétálunk. Éppen ezért a fényvédő a legfontosabb alapkellék a kozmetikumok között.


 

Arctisztítás

A fényvédelem mellett még egy fontos dolog: a megfelelő arctisztítás. Azért lényeges, mert ha nem szabadulunk meg a sminktől és a mindennapi szennyeződésektől, hamarabb alakulnak ki a ráncok is. Válasszunk gyengéd állagú arctisztítót, és utána jöhet egy toner is. A minimális hámlasztó hatású összetevők, AHA-savak, mint például a glikolsav nemcsak az elhalt hámsejtektől szabadítanak meg, de csökkentik a bőrfelszín egyenetlenségeit és a finom ráncokat is, sőt az arcápolónk is könnyebben szívódik fel.


 

Retinoidok pótlása

A bőrünk kollagén termelődése nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni, és már az elasztin-utánpótlás sem zökkenőmentes. Erre a két problémára a legjobb megoldás, ha olyan kozmetikumokat használunk, amelyek retinoidokat tartalmaznak, például retinolt. Ezek a szuper öregedésgátlók rugalmassá teszik a bőrt, visszaadják a kontúrokat és simítják a ráncokat. 


 

Hidratálás

Amiatt, hogy a kollagén termelődése csökken, elindul a nedvességvesztés is, a bőr veszít a tömörségéből és rugalmasságából. Ráadásul a faggyúmirigyeink is kevésbé aktívak, amitől még szárazabb lesz a bőrünk. Ezért van szükség arra, hogy a hidratálás kiemelt szerepet kapjon, és sose spóroljuk le a bőrápolási rutinunkból. Extra pont, ha különböző vitaminokat, például C-, vagy E-vitamint tartalmaznak, de a különböző természetes olajok is sokat segítenek.


 

Antioxidánsok bevetése

A felgyorsult világunk, a stressz, a káros környezeti hatások (szennyezett levegő, technikai eszközök fénye, káros szabadgyökök) miatt az idő előtti öregedés is rohamtempóban érkezik. Az oxidáció rongálja a bőr sejtjeinek minőségét, ami ellen csak antioxidánsokban gazdag kozmetikumokkal tehetünk. Ilyen például a Q10-koenzim, vagy az előbb említett C-, és E-vitaminok. De kereshetünk kifejezetten olyan termékeket is, amelyeken szerepel a „detox”, vagy „urban” kifejezés.


 

Termékek:

  • Fényvédő arckrém SPF50+ Helia-D, 2499 Ft
  • Gyengéd arctisztító balzsam hialuronsavval Biobalance, 4999 Ft
  • Time Miracle Botanic Retinol bőrregeneráló szérum Mádara, 16 990 Ft
  • Anew hidratáló és bőrfeltöltő arckrém Avon, 2999 Ft
  • Ultrakoncentrált dúsító szérum hialuronsavval Yves Rocher, 14 990 Ft
  • Arcszérum antioxidáns hatással, E-vitaminnal Revox 3499 Ft
  • Éjszakai arckrém retinollal Balea/dm.hu, 2199 Ft


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás