Változnak az etikett szabályai: Sokan meg sem tanulnak magázódni

Változó világunkkal az illemszabályok is változnak. Az etikett szakértője segített eligazodni a tekintetben, hogy mi van kőbe vésve, és mi az, amiről csak gondoljuk, hogy jól csináljuk.



Megosztás
Szerző: S.V.
Létrehozva: 2024.09.02.
Dr Kibédi Varga Katalin etikett lovagiasság

"Napjainkban a lovagiasság kikopott a mindennapokból"– vallja dr. Kibédi Varga Katalin jogász, etikett- és protokollszakértő.

Valóság - Változnak az etikett szabályai - Metro
Dr. Kibédi Varga Katalin ismeri az etikett csínját-bínját - Fotó: archív / hot magazin

A klasszikus gesztusok – mint például hogy a férfi kinyitja a kocsi ajtaját vagy meghívja a hölgyet az első randevún – sok nőt már bosszantanak, pedig a szakember szerint ezeket kezelhetnék lazábban is.

"Sok férfi kliensem panaszkodik arról, hogy a nők hárítják a lovagias gesztusokat, pedig őket ezekre az értékekre nevelték, és kedvesek szeretnének lenni" – kezdte a hot!-nak Katalin.

Most egy átmeneti időszakot élünk az etikett szempontjából

A szakértő úgy látja: az etikett lényege ma éppen az empátia, a másikhoz való kedves hozzáállás, nem pedig az, hogy az ember felismerje, melyik az osztrigavilla. A legnagyobb hiba pedig az udvariatlanság.

"Mindenki tapasztalhatja, mennyire türelmetlenek vagyunk nap mint nap. Az udvariatlanság pedig ebből a frusztrációból fakad. Épp a minap fordult elő, hogy egy nagybevásárláskor magam elé engedtem a sorban egy fiatal párt, akiknek alig volt valami a kosarukban. Látszott rajtuk, hogy ettől a pici gesztustól jobb lett a napjuk. Ez az etikett lényege."

De mihez kezdhetünk akkor, ha bizonyos illemszabályok változnak? Ilyen pél­dául a tegeződés, ami egyre több konfliktus forrása.

Chauffeur,Helps,An,Elegant,Business,Woman,Gets,In,Car,,Opening
Sokan elfelejtik, hogy a hölgyeknek kinyissák az autó ajtaját, ha beül –Fotó: Shutterstock / hot magazin

"Most egy átmeneti időszakot élünk, köszönhetően a globalizációnak és a mé­diá­nak. A gyerekek már tegezve szólítják meg a felnőtteket, sokan meg sem tanulnak magázódni. A trend afelé mutat, de szerintem a magyar nyelvben sosem jutunk el az általános tegeződésig. Sokakban még az él, hogy egy férfi nem kezdeményezheti a tegeződést egy nővel, és sokan érzékenyek is erre. Én megengedő vagyok, szerintem egy nő ezen ma már nem sértődhet meg" – jelentette ki a szakember.

„Szorongunk, hogy hibázunk”

Összetett téma az etikett, mert a vagyoni helyzet vagy a vallási hovatartozás mindig kerülendő társalgási téma volt, és ma is az. De például amíg 20 évvel ezelőtt egy irodai környezetben elképzelhetetlen volt egy férfikolléga nyakkendő nélkül, ez ma már csak ünnepi alkalmakkor elvárt. A szabályok ismerete azért is fontos, mert életünk minden területén jól járhatunk általuk.

"A legtöbb ember attól szorong, hogy nem tudja, hogyan kell viselkedni bizonyos helyzetekben. Ezért lényeges, hogy ismerjük a szabályokat, mert akkor akár egy állásinterjún, akár egy bálban magabiztosak lehetünk."

Elvárások csapdájában

Katalin végzett egy felmérést arról, hogy az emberek mennyire vannak tisztában a klasszikus illemszabályokkal.

– A nők 30%-a válaszolt helyesen, a férfiak 70%-ban tudták a jó választ. Vagyis nem feltétlenül tűntek el az udvarias férfiak, esetleg csak a nők tudják rosszul a szabályt, amit számon kérnek rajtuk.

Őszinte a részvét?

Amikor halálesetről értesülünk, az „őszinte részvétem” és a „sajnálom” csak akkor megfelelő kifejezések, ha valóban ismerjük az érintetteket.

– Én mindig azt mondom, hogy „sok erőt kívánok ehhez a nehéz időszakhoz” – árulta el a szakértő.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás