Figyelmeztetnek a szakértők: ezeket a ruhadarabokat SOHA ne mosd együtt!

Semmiképpen ne mossuk őket egybe.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.13.
mosás tipp életmód

Egyszerűnek tűnhet, de ha nem válogatod szét megfelelően a szennyest, lehet, hogy a ruháid a szekrény helyett a szemetesben landolnak majd. A Life.hu megmutatja, hogy mikre ügyelj a ruhamosás során, hogy ne váljon a mosás egy igazi rémálommá, és ruháid mindig frissek és ragyogóak maradjanak.

Ne mosd össze ezeket a ruhákat!

A ruhamosás ma már olyan hétköznapi feladat, hogy sokszor észre sem vesszük, mennyi apróságon múlhat a siker. A mosás nemcsak a gép bekapcsolásáról szól. Egy kis odafigyelés a mosásnál nagyban meghosszabbíthatja kedvenc ruháid élettartamát. Hiszen elég egyetlen rossz mozdulat a ruhamosás előtt, például egy piros zokni bekerülése a fehérneműk közé, és máris búcsút inthetünk kedvenc fehér ruhadarabjainknak. Mielőtt tehát legközelebb elindítanád a mosógépet, érdemes alaposan átgondolni, hogy mit teszel bele.

A ruhamosás alapelve: a fehér és a színes ruhák elkülönítése

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne mosd együtt a fehér és színes ruhákat. Bár ma már jellemzően szintetikus rostokkal és jobb festési eljárásokkal készülnek a különféle ruhadarabok, a színes ruhákból még mindig kioldódhatnak festékek, amelyek beszennyezhetik a fehérneműket, és így azok szürkés vagy rózsaszínes árnyalatot kaphatnak. A legjobb, ha a fehér ruhákat külön mosod, hogy megőrizd ragyogó fehérségüket. 

Nem elég azonban, ha csak arra ügyelsz, hogy a fehér ruháidat külön mosod. A világos és sötét színű ruhák elkülönítése is hasonlóan fontos. 

A sötét ruhák, mint például a fekete, sötétkék vagy mélybordó, szintén hajlamosak színt ereszteni, ami a világosabb árnyalatú darabokat könnyedén tönkreteheti.

Különleges anyagú ruhák elkülönítése

A finom anyagok, mint például a selyem vagy a gyapjú különleges bánásmódot igényelnek a mosás során. Soha ne mosd őket együtt a durvább anyagokkal, például farmerrel vagy törölközővel, mert könnyen károsíthatják a finomabb darabokat, és csökkenthetik élettartamukat.

Új ruhák első mosása

Az új, főleg színes ruhák gyakran több festéket tartalmaznak, mint a már többször mosott darabok, ezért érdemes őket az első pár mosás alkalmával külön kezelni. A piros, narancssárga és élénk színű ruhák különösen hajlamosak a színvesztésre, ezért ezeket mindenképp hideg vízben és elkülönítve mosd. 

Erősen szennyezett ruhák mosása

Amit minden esetben érdemes a többi ruhától külön mosni, azok a sportruhák, hiszen a sportoláskor használt ruhák a legpiszkosabb ruhadarabok közé tartoznak. 

A sportruhákon kívül az erősen szennyezett ruháidat is kezeld külön a kevésbé koszos ruháktól. Az ilyen darabokat érdemes előre kezelni folteltávolítóval, hogy elkerüld a foltok átvándorlását más ruhákra.

Anyagtípus szerinti válogatás

A különböző anyagok eltérő vízhőmérsékletet és mosási ciklust igényelnek. 

A finom anyagokat, mint a fehérnemű vagy a harisnya, soha ne mosd együtt a pamut vagy farmerruhákkal, mert a durva anyagok károsíthatják a finom szöveteket.

További tippek a tökéletes mosáshoz

  • A mosási címkék nem véletlenül kerülnek a ruhákba. Részletesen tájékoztatnak arról, hogy az adott ruhadarabot milyen hőmérsékleten, mosási ciklusban és milyen mosószerrel lehet tisztítani. Ezek betartása garantálja a ruhák hosszú élettartamát, tehát mosás előtt mindenképpen érdemes áttanulmányozni őket.
  • A hideg víz nemcsak energiát takarít meg, de segít megőrizni a ruhák színét is. Azonban vannak kivételek: például az ágyneműket és törölközőket érdemes forró vízben mosni, hogy a baktériumok és poratkák teljesen eltűnjenek.
  • Soha ne tömd túl a mosógépet! Ha a gépet túltöltöd, a ruhák nem fognak megfelelően tisztulni, és a gép is károsodhat. Ha sok a mosnivaló, inkább oszd több részre, és mosd őket külön.
     








Top hírek





Hírlevél-feliratkozás