„Fitt anyuka akartam lenni” - 20 kilót fogyott a kétgyermekes anyuka, erre az étrendre esküszik

Madarász Eszti két gyerek szülése után csinosabb és izmosabb, mint valaha. Hálás, amiért már családalapítás előtt életmódot váltott, így könnyebb volt megküzdenie a terhesség alatt felszedett kilókkal.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.11.
egészséges életmód fogyás

Sokak számára lehet ismerős az érzelmi evés, amikor nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem mert valamilyen érzelemre, ingerre reagálunk így, például édességgel csillapítjuk a feszültséget. Esztinél is már egész fiatal éveiben kialakult ez a reakció - számolt be a nő elképesztő sztorijáról a Fanny magazin.

Fotó: Fanny magazin

„Nem tudtam, mivel jár a túlzott evés”

Sokáig fontos örömforrás volt számára az evés, később pedig a finom falatok jelentették a vigaszt is. 

– Sportos testalkatom már gyerekként is meghatározó volt számomra, szenvedélyesen űztem különféle sportágakat, mint a foci, úszás és röplabda – meséli. – Később, tinédzser koromban azonban kevésbé érdekelt a mozgás, inkább csak a barátaimmal lógtam és élveztem az ízletes ételeket. Akkoriban fogalmam sem volt az egészséges táplálkozásról, kalóriákról, és hogy a túlzott evés milyen káros hatásokkal járhat, beleértve a súlygyarapodást. Úgy gondoltam, engem úgysem érint mindez. A családunkban mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk az étkezéseknek, különösen ünnepek alkalmával, amikor órákon át ültünk az asztalnál, beszélgettünk és ettünk. Gyakran észre sem vettük, hogy már túl sokat fogyasztottunk. Az evés számomra mindig is örömet jelentett az életben, állandóan azon járt az eszem, hogy mit fogok enni. Később az evés lett számomra vigasz, ha szomorú voltam. Ezzel kezdődött az érzelmi evés korszaka az életemben.

 

Szorongással és csalánkiütéssel küzdött

18 éves korában költözött el otthonról, utána egy év alatt 20 kilót szedett fel.

– Egyedül kellett helytállnom az életben, nem igazán tudtam egészséges ételeket főzni – árulja el a fiatal anyuka. – Akkoriban még mindig nem rendelkeztem tudással az egészséges étkezésről, csupán annak voltam tudatában, hogy finom ételeket szeretnék enni. A súlygyarapodás nem csupán a fizikai, hanem a mentális egészségemre is káros hatással volt. Hosszú ideig küzdöttem szorongással és allergiának kinéző csalánkiütéssel, ami az egész testemen megjelent és borzasztóan viszketett. Igazából semmi nem használt és a szakembereknek sem volt rá megoldásuk. Végül a sokadik orvos ajánlására később elkezdtem nagyon tudatosan táplálkozni és minden nap mozogni. Ezt kizárólag a mentális egészségem és a kiütéseim megszabadulása miatt tettem, reménykedve, hogy javulni fog az állapotom és megszabadulok a tüneteimtől. Lépésről lépésre, ahogy jobban kezdtem táplálkozni és rendszeresen mozogni, szinte valamennyi panaszom enyhült, sőt, még fogytam is.

 

Fitt anyuka akart lenni

Csak feldolgozatlan ételeket fogyasztott, zöldséget, gyümölcsöt, húst és feldolgozatlan gabonákat, például rizst.

– Tanulmányozni kezdtem, hogy mi lenne a megfelelő étrend számomra, és a részben gluténmentes, cukormentes, tejmentes és alacsony glikémiás indexű ételek mellett döntöttem – magyarázza. – Sütéshez a zab-, kókusz-, mandula- és csicseriborsó liszteket helyeztem előtérbe, cukor helyett pedig kókuszcukrot, agavét vagy természetes édesítőszert használtam. Személyi edzőt is fogadtam, így sokat tanultam a helyes testtartásról, izomépítésről és fogyásról. Mindig is szerettem volna anyuka lenni, ez is hatalmas motivációm volt, hogy fitt legyek, mert tudtam, hogy a terhességet sokkal könnyedebben fogom viselni és utána gyorsabb és könnyebb lesz a terhességi kilókat leadni. Rendszeresen sportolok, semmilyen kifogás nem állít meg. Hetente ötször látogatom az edzőtermet csoportos órákra, a másik két nap pedig aktív pihenést tartok, amikor biciklizek, úszom vagy hosszú sétákat teszek. Jelenleg, két gyerek után, 56 kiló vagyok, és sokkal több izom van rajtam, mint korábban bármikor. Hálás vagyok, hogy már a terhességem előtt váltottam életmódot, mert így mondhatni előnnyel indultam.

Gyerekei is azt eszik, amit ő

Eszter nagyon szeret sütni, általában alacsony glikémiás indexű hozzávalókat használ.

– Az étkezésben a 80/20 szabályt tartom, ami azt jelenti, hogy körülbelül 80%-ban tiszta és feldolgozatlan ételeket eszem – árulja el. – Kerülöm a fehér cukrot és a fehér feldolgozott búzalisztet, viszont hétvégén, vagy ha ünneplünk, akkor nem vagyok túl szigorú magammal szemben. Két kisgyerekes anyukaként borzasztóan nagy energiára van szükségem, hiszen állandóan futkosnom kell utánuk. A gyerekeim ugyanazt eszik, amit én, így szerintem könnyebb egy egészséges háztartást fenntartani. Szoktunk szinte minden nap sütni, de nem használunk cukrot és búzalisztet. Mára már inkább szeretek sokszor keveset enni, így szinte sosem tudom túlenni magam, és tudom, hogy mennyire rosszul éreznem magam utána, mert borzasztó rosszat tett az emésztésemnek. Nem messze lakunk a vízparttól, így őket is be szoktam vonni az úszásba, sétába és sokat járunk parkokba.

Megosztja a tapasztalatait

Eszti külföldön él a családjával, Instagram oldalán jó ideje megosztja életmódjának részleteit, hogy inspiráljon és motiváljon másokat.

– Amikor életmódot váltottam, én is rengeteg külföldi bloggert figyeltem. Az interneten kizárólag fitness lányokat és food bloggereket követtem, velük ébredtem és velük feküdtem le, motivációmat belőlük merítettem, és mindig elképzeltem magam, hogy egyszer talán én is így fogok kinézni vagy talán ezzel fogok foglalkozni. Van két kedvencem, akiket azért szeretek, mert nem trendeket követnek, hanem úgy esznek, ami az ő egészségüknek bevált és azokat osztják meg a nagyközönséggel. Az is nagyon tetszik, mikor gyorséttermi ételeket készítenek el, de egészségesebb összetevőkkel. Amikor beindult nálam a folyamat, elkezdtem online megosztani a tapasztalataimat és az átélt nehézségeimet. Különböző recepteket készítettem és minden nap fotókat készítettem magamról, hogy legyen összehasonlítási alapom. Kialakult mellettem egy olyan közösség, ahol igazából egymást motiváltuk online, több ezren.

 

Eszti kedvenc receptjei

 

Alacsony szénhidráttartalmú wrap

Hozzávalók: 1 bögre túró (250g), 2 tojás, opcionális: fokhagyma por, só, bors, olasz fűszerkeverék.

Elkészítés: Mindent összekeverünk egy turmixgépben, amíg sima állagot nem kapunk. Egy sütőpapírra ráöntjük a masszát és egy nagy téglalapot formálunk belőle. 30-40 percig sütjük 180 fokon.
 

Cukkini brownie

Hozzávalók: 1 csésze mandulavaj, 1/4 csésze agavé vagy édesítő, 1/2 csésze kókuszcukor, 2 nagy tojás, 1 teáskanál vanília kivonat, 1/3 csésze kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 1 közepes cukkini lereszelve, 1/2 csésze csokireszelék.

Elkészítés: Egy keverőtálban keverjük össze a mandulavajat, az agavét, a kókuszcukrot, a tojásokat és a vaníliakivonatot. Hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport. Ezután belekeverjük a cukkinit és a csokireszeléket. Tegyük bele a brownie-masszát a kibélelt tepsibe, és süssük 180 fokon, 25-27 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló éppen tisztán ki nem jön a közepéből.

 

Keto Bagel

Hozzávalók: 1 és 3/4 csésze mandulaliszt, 1 evőkanál sütőpor, 3 csésze mozzarella sajt reszelve, 60 gramm puha krémsajt, 3 nagy tojás, 1 evőkanál szezámmag. 

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és félretesszük. Egy kis tálban keverjük össze a mandulalisztet és a sütőport, majd tegyük félre. Egy mikrohullámú sütőben használható tálba tegyük bele a mozzarella sajtot és a krémsajtot. Mikrohullámú sütőben 30 másodpercig olvasszuk (akár többször is), amíg nagyrészt megolvad, majd keverjük simára. A keveréket a két tojással és a száraz hozzávalókkal együtt egy robotgépbe tesszük, és simára verjük. (Villával is össze lehet keverni.) Enyhén mandulalisztezett felületre tegyük rá a tésztát, és osszuk nyolc egyenlő részre. Minden tésztadarabot vékony, kolbász alakúra nyújtunk és bageleket formázunk belőle. Helyezzük a bageleket a kibélelt tepsire. Verjük fel a harmadik tojást egy kis tálban, majd kenjük meg vele minden bagel tetejét, végül szórjuk rá a tetszőleges feltéteket. 12-15 percig süssük, amíg szilárd és aranybarnák nem lesz a teteje. Szeletelés és tálalás előtt vegyük ki a bageleket a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás