Fesztiválbetegség? Idén ne vidd haza!

Mutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni, hogy elkerüld a fesztiválbetegséget!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.
fesztivál megelőzés betegség

Fergeteges bulik, fantasztikus hangulat és életre szóló élmények várnak ránk! De hogyan kerüljük el a fesztiválbetegséget? A különleges kór jellemzője a változatos és összetett tünetegyüttesek jelentkezése – írja a Fanny magazin. Bár nem egy konkrét baktérium vagy vírus okozza, mégis sok bajt tud okozni, ám szerencsére fel is tudunk készülni ellene.

Itt a nyár, a fesztiválok és a fesztiválbetegségek szezonja (Fotó: Pexels/Wendy Wei – Képünk illusztráció)

Milyen jelei vannak?

Többről van szó, mint egy kellemetlen másnaposságról. A tünetek között szerepel a köhögés, levertség, fáradtság, hányinger, hasmenés, koncentrációs nehézségek, nátha jellegű tünetek. A fesztiválbetegség egy olyan komplex egészségügyi állapot, amelynek kialakulásában szerepet játszik az egész napos felfokozott állapot utáni fáradtság, a poros és szeles környezet miatt megterhelt légutak és nyálkahártyák, valamint a dehidratáltság és a csökkent higiéniájú életmód miatt meggyengült immunrendszer.

A legjobb fesztivál is rosszul végződhet… (Fotó: Pexels/Pixabay – Képünk illusztráció)

A zenei fesztiválokon az élet sötétedés után kezdődik igazán, nappal viszont a nagy meleg miatt nehézkes a megfelelő pihenés, így gyakori az alváshiány, illetve az energiaitalok és az alkohol túlfogyasztása. A kimerült, zavart és másnaposság jellegű állapot már a buli alatt kialakulhat, de az sem ritka, hogy a kellemetlen tünetek csak hazaérkezéskor jelentkeznek. Emellett persze számolnunk kell azzal is, hogy a nagy tömeg sokszor igen szoros összezártsága miatt valódi vírus- és baktériumfertőzések is elterjedhetnek. Gyakori eset, hogy egy-egy nagyobb zenei fesztivál során a sátortáborban elterjednek a különböző fertőző betegségek. De lássuk, melyik tünetnek mi a kiváltó oka!

Másnaposság

A másnaposság az alkoholfogyasztás utáni tünetegyüttes, amely fejfájást, kimerültséget, hányingert és egyéb kellemetlenségeket okoz. Már kisebb mennyiségben is dehidratálhatja a szervezetet, illetve gyulladást is okozhat, mivel az alkohol az emésztőrendszerben toxikus vegyületeket bocsát ki magából. Ezek összessége járul hozzá ahhoz, hogy a túlzott alkoholfogyasztást követő néhány órán belül, de legkésőbb a következő napon, ébredéskor másnaposságot lehet tapasztalni.

Sérülések

A fesztiválok területén gyakoriak az olyan balesetek, amelyek a fáradtság és a koncentráció hiánya miatt fordulnak elő, vagy éppen a figyelmetlen sportolás következményei. Egy koncerten ugrálás vagy egy elnézett sátorkötél is elég ahhoz, hogy sérülés legyen a vége.

Leégés

Természetes, hogy a legtöbb és legnagyobb szabadtéri fesztiválokat nyárra időzítik, az viszont már kevésbé életszerű, hogy két koncert között előkapjuk a fényvédőt, és alaposan bekenjük magunkat tetőtől talpig. Pedig érdemes erre odafigyelnünk, főleg akkor, ha a testünket csak kevés ruha takarja. Szintén nagyon fontos, hogy a fejünket se süsse folyamatosan a nap, viseljünk kalapot és vizezzük be a hajunkat!

Gyomor- és bélpanaszok

A hurut, vagy más néven gasztroenteritisz, az emésztőszervek gyulladásos betegsége, amely hányingerrel, hányással, hasmenéssel, illetve komolyabb esetben hasi fájdalmakkal és lázzal is járhat. A fesztiválok környezetében könnyen megfertőződhetünk, hiszen elég hozzá egy mosatlan gyümölcs, rosszul fertőtlenített mosdó, nem elég tiszta ivóvíz, vagy egy közös pohárból, üvegből való italozás. A fertőzés szinte biztos, hogy néhány napra kivon minket a forgalomból, ezért jobb, ha inkább odafigyelünk a megelőzésre.

Húgyúti fertőzés

A fesztiválok pörgős hangulatában sokan elfelejtünk kellő mennyiségű folyadékot – vizet, nem alkoholt – magukhoz venni. Ennek azonban nemcsak a dehidratáltság lesz a következménye, hanem a megritkult vizeletürítés miatt baktériumok halmozódhatnak fel a húgyutakban. Ezek hatására gyulladás alakulhat ki az érintett területeken, amely alhasi panaszokat, fájdalmas vizelést vagy égő érzést okozhat.

Torokgyulladás, torokfájás

A hatalmas porfelhők és a több napon át tartó próbálkozás, hogy a hangosítást túlénekeljük, vagy túlkiabáljuk, olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak, mint a torokfájás vagy a hangszálgyulladás. A helyzetet tovább rontja, hogy az óriási tömegben hihetetlen könnyű dolguk van a fertőzéseket okozó vírusoknak és baktériumoknak a terjedéshez, főleg, ha ehhez még hozzávesszük, hogy kevesebb időt és energiát fordítunk a higiéniára, hiszen nem biztos, hogy minden étkezés előtt, vagy mosdóhasználat után alaposan, szappannal kezet mosunk, mint ahogy az sem garantált, hogy az étel vagy ital, amit elfogyasztunk, megfelelően tiszta.

Készüljünk fel előre!

Ha szeretnénk elkerülni a fesztiválbetegséget, akkor érdemes már a bulit megelőző időszakban alaposan felkészíteni a szervezetünket erre a kihívásra. Az immunrendszerünk sok bajt képes megelőzni, leküzdeni, persze csak akkor, ha elég erős. Ezért érdemes a fesztiválok előtt felturbózni a szervezetünk védekezőképességét sok pihentető alvással, egészséges étrenddel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendszeres testmozgással, külső-belső hidratálással. Fontos, hogy minden nap igyunk meg legalább két liter tiszta vizet, majd a fesztivál alatt akár még többet is, főleg ha nagy meleg van. Szerezzünk be egy menő kalapot vagy más fejfedőt, amit tényleg hajlandóak vagyunk viselni a bulin, legalább napközben, amikor erősen süt a nap. A szabadságot úgy vegyük ki, hogy a fesztivál előtt és után is legyen egy-két napunk a felkészülésre, regenerálódásra. Mivel a túl sok stressz is gyengíti az immunrendszert, próbáljunk mentálisan és lelkileg is feltöltődni.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás