Ragyog majd a fürdő és a padló, miután kipróbáltad ezeket a trükköket

Ez a vegyszermentes módszer egyszerűbbé teheti a takarítást.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.14.
gőztisztító gőzfelmosó takarítás

Forró gőz használatával egyszerűbbé tehetjük a takarítást, ráadásul a módszerhez vegyszerek használatára sem lesz szükség. Ha így tisztítaná meg a padlót, a Fanny magazin tippjei segítségével egyszerűbben választhat gőzfelmosót!

Sokan nem gondolnák, hogy a gőz mekkora segítség lehet a takarításban(Fotó: Pexels/Jean van der Meulen – Képünk illusztráció)

1. Miért előnyös?

A forró gőz fertőtlenítő és zsíroldó hatásának köszönhetően kiváló segítséget nyújt a padló tisztán tartásához. A nagynyomású gőzzel a vírusoktól és a baktériumoktól is megszabadulhatunk. Ha nem szívesen használunk vegyszereket, válasszunk gőzmopot a felmosáshoz!

2. Hogyan válasszunk?

Gőzfelmosó vásárlása előtt érdemes figyelembe venni, hogy az adott készülék mennyire gazdaságos. Ehhez nézzük meg a teljesítményét, amit wattban adnak meg! Ez mutatja, hogy a gőzmop adott idő alatt mennyi forró vizet, illetve gőzt képes előállítani. Ebből láthatjuk, hogy mekkora területet moshatunk fel vele, és közben mennyi energiát használ el.

3. Mire használjuk? 

Gondoljuk végig, hogy csak a felmosás során vennénk-e igénybe a gőzölést, vagy inkább olyan típust választanánk, ami egyben porszívó is! Ha több funkcióval rendelkezik, az is befolyásolja a készülék teljesítményét.

4. Milyen nagy a felület?

Érdemes a helyiség méretét is figyelembe venni a gőzfelmosó kiválasztásánál. Ha nagyobb felületen szeretnénk használni, választhatunk olyan készüléket, ami nagy méretű víztartállyal rendelkezik. Ez a típus ugyanis hosszabb ideig képes gőzölni, ráadásul kevesebbszer kell újratölteni.

5. Mekkora a vezeték?

A tisztítandó felület méretének felmérése azért is fontos, mert ez alapján érdemes átgondolni, hogy milyen hosszú legyen a gőzfelmosó tápvezetéke. Ugyan a hosszabbító kábel megoldást jelentethet, de előfordulhat, hogy útban lesz a takarítás alatt.

6. Legyen jó formában!

A gőzfelmosók feje általában téglalap vagy háromszög alakú. Utóbbi a nehezen elérhető sarkokban is kiválóan használható, míg a téglalap formájút érdemes a nagy felületek felmosásához alkalmazni. Bizonyos készülékek szőnyegtisztító fejjel is rendelkeznek, amivel egyszerűen megtisztíthatjuk a kárpitot.

7. Gőztisztítás a fürdőben

Ha nem szeretnénk erős vegyszereket használni, forró gőz segítségével a fürdőszobában is megszabadulhatunk a szennyeződésektől. Gőztisztítóval gyorsan és hatékonyan takaríthatunk a helyiségben, ráadásul a készüléket különböző felületeken is használhatjuk. A módszerrel elérhetjük a nehezen hozzáférhető helyeket, a különböző tisztítófejek és fúvókák kiválasztásával pedig még egyszerűbb lehet a takarítás.

8. Végezzünk alaptisztítást!

Amennyiben első alkalommal takarítjuk gőztisztítóval a fürdőszobát, számítsunk rá, hogy nem kapunk egyből makulátlan eredményt, hiszen a felületen maradhatott a korábban használt vegyszerek maradéka. Ezért érdemes először egy alaptisztítást végezni, amely során néhányszor lassan végiggőzöljük a felületet, miközben szivaccsal felitatjuk a tisztítószer-maradványokat.

9. Fő a rendszeresség

Miután elvégeztük az alaptisztítást, alaposan gőzöljük át a tisztítandó felületet! Érdemes rendszeresen használni a készüléket, hiszen segít fertőtleníteni a fürdőszobát, miközben tisztán is tartja.

10. Le a vízkővel!

A vízkőlerakódás gyakori probléma a csempén, a kézmosón és a kádon. A gőz erre is megoldást nyújt. Ha a vízkőlerakódás nem túl vastag, akkor kézi gőzölővel anélkül is eltávolíthatjuk, hogy dörzsölnünk kellene a felületet. A vastagabb lerakódásra szivaccsal kenjünk ecetet vagy vízkőoldó szert, hagyjuk állni néhány percig, majd távolítsuk el az eszközzel!

11. Tisztítsuk meg a fugát!

A vízkő mellett gyakran a penész is problémákat okoz, különösen a fugák esetében. Gőzzel gyorsan megszabadulhatunk tőle. Ehhez irányítsuk a gőzt a felületre, és a készülék végére tett körkefével óvatosan dörzsöljük át a fugát! Ezután töröljük szárazra egy kendővel! Szilikontömítés esetében csak néhány másodpercig használjunk gőzt!

12. Bejut a nyílásokba

A lefolyók tisztítására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis a baktériumok melegágya lehet a vízelvezető csövekben megtapadt haj és az egyéb szennyeződések. A gőz bárhová eljut, ezért nem kell szétszerelni a szifonokat vagy a rácsokat. Kis méretű készülékkel gond nélkül kitakaríthatjuk a nyílásokat.

13. Így takarítsuk ki a lefolyót!

Ahhoz, hogy szerelés nélkül megússzuk a csövek tisztítását, tartsuk a lefolyóba a készülék fúvókáját! Közel 15 másodpercig engedjük bele a gőzt, majd nyissuk meg a csapot, és bő vízzel öblítsük le a szennyeződéseket! Számítsunk rá, hogy az első alkalom után érdemes megismételni a folyamatot!

14. Gőzöljük át a csapot!

A csaptelepek esetében a vízkő mellett a rozsdásodás is okozhat problémákat. A rozsdás részekre érdemes rozsdamarót alkalmazni, majd miután kellően feloldódott, mossuk le gőztisztítóval a szennyeződéseket. Ezután egy puha ronggyal töröljük szárazra a felületet!

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás