Így büntetik a hálapénzt





Nem érdemes kockáztatni: nem csak az orvosok és az egészségügyi dolgozók, de a betegek is súlyos büntetést kaphatnak, ha hálapénzt adnak az orvosnak. Dr. Mezei-Rácz Jánost, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa elárulta, hálapénz helyett mit és hogyan adhatunk az orvosunknak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.04.
bűncselekmény hálapénz hálapénz elfogadás segítség

A Fanny magazin szakértő segítségével szedte össze a tudnivalókat. 

1.

Ez már a múlté!

Hazánkban 2021. január 1. előtt is büntethető volt az a beteg, aki hálapénzt adott az orvosnak, illetve az az orvos, aki előre kérte vagy elfogadta a hálapénzt az egészségügyi szolgáltatás fejében. Abban az esetben viszont nem járt érte büntetés, ha a doktor nem kérte, csak elfogadta a pénzt.

 

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Fotó: PopTika / Shutterstock

2.

A beteg sem ússza meg

2021. január 1-jétől egy törvényi módosításnak köszönhetően az egészségügyi dolgozók nem fogadhatnak el hálapénzt. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak akkor követnek el bűncselekményt, ha kérik vagy elfogadják, hanem akkor is, ha nem kérik, mégis elfogadják azt a betegtől. Sőt, nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a betegek is bűncselekményt követnek el, ha hálapénzt adnak az orvosnak.


 

3.

Mindenkire vonatkozik

Fontos tudni azt is, hogy a törvény az egészségügyi dolgozókat említi, tehát nemcsak az orvosokra, hanem valamennyi egészségügyi dolgozóra vonatkozik a szabály, így nem fogadhatnak el hálapénzt például az asszisztensek, betegszállítók, mentősök és a nővérek sem.

 

4.

Pénz helyett ajándék

Ha a beteg vagy a hozzátartozója szeretné megköszönni az orvos munkáját, pénz helyett ajándékot, például egy csokor virágot, desszertet, italt, vagy ajándékutalványt továbbra is adhat. A lényeg, hogy csak olyan összegű érték lehet, amely nem haladja meg a mindenkori minimálbér 5 százalékát. Ennek össze 2024-ben 13 340 forint.


 

5.

Számít az időzítés

A beteg az ajándékot csak az egészségügyi ellátás után, egy alkalommal adhatja. Folyamatos benntartózkodás mellett végzett, hosszú ideig tartó egészségügyi szolgáltatás esetén pedig kéthavonta egy alkalommal fogadhat el az egészségügyi dolgozó ajándékot. A szabály betegenként értendő, tehát az egészségügyi dolgozó különböző pácienstől több ajándékot is elfogadhat egy nap.


 

6.

Számlával igazolja

A szabály nem csak azokra vonatkozik, akik állami egészségügyi jogviszonyban állnak. Bár a magánegészségügyben nem jellemző a hálapénzjelenség, de ott is tilos annak adása és elfogadása. Abban az esetben, ha a szolgáltató nem teljesíti a nyugta/számlaadási kötelezettségét, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lehet bejelentéssel élni.


 

7.

Szabad a választás

A hálapénz megszűnésével nem szűnt meg a szabad orvosválasztás lehetősége. Azt viszont fontos tudnunk, hogy a választott orvosnak sem szabad hálapénzt adni. Így például nagyobb beavatkozást igénylő operáció esetén sem szabad hálapénzt adni, ajándékot viszont továbbra is adhatunk.

 

1.

Küzdenek még ellene

Sajnos gyakran előfordul, hogy az egészségügyi dolgozók mégis pénzt fogadnak el az ellátásért, vagy a betegek hálapénzt adnak az orvosnak. Éppen ezért a Nemzeti Védelmi Szolgálat, azaz NVSZ munkatársai gyakran megbízhatósági vizsgálatot végeznek, hogy feltárják az esetleges visszaéléseket.


 

2.

Titkos ügynökök bevetésen

A vizsgálat az előzetes kockázatelemzés és bejelentések alapján kerül megszervezésre. Ennek során az NVSZ munkatársai betegnek vagy hozzátartozónak adják ki magukat, és megkísérlik megvesztegetni az orvost. Ilyen esetben rejtett módon rögzíthetik a beszélgetést, de ha a megbízhatósági vizsgálat nem tárt fel szabálytalanságot, akkor a felvételt törölni kell.


 

3.

Lehetetlen a szökés

Ha vizsgálat során az egészségügyi dolgozó hálapénzt fogadott el, büntető feljelentést tesznek ellene, és még a jogviszonyát a nyomozás során megszüntethetik. A nyomozóhatóságok gyakran indítványozzák a terhelt letartóztatását, vagy előzetes letartóztatásba helyezik, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az elkövetők megszöknek vagy befolyásolják az eljárást.


 

4.

Derékba tört karrier

Ha a dolgozót elítélik, a bíróság eltilthatja a foglalkozásától, emellett akár három évig, de különleges esetekben akár ennél hosszabb szabadságvesztéssel is sújtható. Ha felmentésre kerülne sor, az orvosnak akkor is felelnie kell az orvosi kamara etikai bizottsága előtt, ami szintén hozhat olyan határozatot, hogy kizárja vagy felfüggeszti a tevékenysége alól.


 


 


 

5.

A ranglétra felső fokán áll

A hálapénzt adó beteg vagy hozzátartozó egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Abban az esetben, ha önálló intézkedésre jogosult orvosnak, egészségügyi dolgozónak, például egy osztályvezető főorvosnak vagy más vezető személynek ad hálapénzt, sokkal súlyosabb, akár öt év szabadságvesztésre is számíthat.


6.

Kizárólag őszintén

Ha az egészségügyi dolgozó és a hálapénzt adó beteg a bűncselekményt még azelőtt bejelenti, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, akkor a büntetést a bíróság korlátlanul enyhítheti vagy különleges esetekben mellőzheti. Beteg elkövető esetében figyelembe veszik a személyes körülményeket, például az időskorát vagy egészségi állapotát is a büntetés kiszabásánál.


 

7.

Védelem a bajban

Ha orvosként, vagy betegként jelezni szeretnénk, hogy a másik fél hálapénzt követel vagy ajánl, az NVSZ-hez fordulhatunk segítségért, akik abban is védelmet nyújtanak, ha az egészségügyi dolgozót hosszabb időn keresztül zaklatják, őt vagy hozzátartozóit bántalmazással, tönkretétellel, megöléssel fenyegetik, esetleg fizikai támadás éri.


 

8. (könyvajánló)

Az utolsó áldozat

A Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit, míg egy nap halálos gázolás áldozatává vált. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, mely arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.

J.D. Barker: A negyedik majom

4980 Ft, Agave Könyvek

 

Összeállította: Reiter Georgina

forrás: www.das.hu; www.mok.hu

 





 





Ezeket olvastad már?
Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás