Te ismered ezeket a karácsonyi babonákat? Tartsd be, hogy gazdag legyen az ünnep





Ezeket a karácsonyi hiedelmeket mindenképp érdemes betartani.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2023.12.16.
szenteste hiedelem karácsony hagyomány

Számos népi hiedelem és hagyomány fűződik ahhoz, hogy mit tegyünk karácsonykor és mit érdemes elkerülnünk ahhoz, hogy jövőre szerencsések legyünk. Ha kíváncsi arra, hogy őseink mit tanácsolnának az ünnepi időszakra, tippjeinkkel felkészülhet egy sikerekben gazdag új esztendőre. 

Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

1. Ne dobjuk ki a sikert!

A vendégsereg érkezése előtt már érdemes kitakarítanunk, ugyanis ha a szemét kivitele karácsony estére marad, akkor azzal együtt a szerencsét és a gazdagságot is kidobhatjuk! Ekkor már mosni és teregetni sem szabad a hiedelmek szerint, az ugyanis balszerencsét hozhat.

2. Maradjon az ételből!

Az ünnepi fogásokból hagyjunk valamennyit asztalon, illetve a tányérunkon! A hiedelmek szerint, ha így teszünk, jövőre is mindig lesz bőséges étel a család számára.

3. Páros szám az asztalon

Amikor ünnepi fogásokkal várjuk a vendégeket, megannyi dologra odafigyelünk. Például arra is érdemes ügyelnünk, hogy páros számú legyen a teríték. A páratlan ugyanis a hiedelmek szerint balszerencsét hoz.

4. Szabad a csók!

Ismert szokás a fagyöngy alatt állva megcsókolni a párunkat, azért, hogy beteljesedjen a szerelmünk. Azonban a növény nem csak kapcsolatok terén segíthet. Piros szalaggal átkötve megóvja a családot a negatív energiáktól, ha az otthonunk bejárata fölé akasztjuk.

5. Öltözzünk csinosan!

A karácsonyi időszakban érdemes szép ruhát viselni, ez ugyanis szépséget és békességet hozhat a családba. Az azonban lényeges, hogy ne vegyünk újat, ez ugyanis balszerencsét jelezhet a következő évre nézve!

6. Díszítsük fényesen a fát!

Nagy gondot fordíthatunk a megfelelő dekoráció kiválasztására a karácsonyfa díszítésénél, hiszen ma már számtalan különféle típus közül válogathatunk. Ha azonban hűek akarunk maradni a hagyományokhoz, érdemes odafigyelni arra, hogy minden dísz sima felületű és fényes legyen, hiszen a régi szokások alapján ezeken tükröződik a boldogság és a jólét.

7. Csere-bere szerencse?

Bár a tárgyainkat megosztani kedves tett, azonban a karácsony nem feltétlenül a legalkalmasabb időpont ehhez. Ugyanis, ha ebben az időszakban adunk kölcsön, az elviheti a szerencsét. Arra is figyeljünk, hogy mi magunk se kérjünk kölcsön az ünnepek alatt!

8. Jósolhatunk a vízből

A karácsonyi hagyományok szerint az is megjövendölhető, ha valaki a közeljövőben várandós lesz. Ha az ünnepek alatt víz ömlik egy nő lábai elé, az azt jelezheti, hogy hamarosan anyai örömök elé néz.

Lassan itt a karácsony / Fotó: Pexels

Még további hasznos hiedelmek segíthetik, hogy szebb legyen a jövő évünk: 

1. Ez kerüljön a tányérra!

Az ünnepi vacsoráknál érdemes odafigyelni arra, hogy az asztalon mindig legyen méz. Akkor is kihelyezhetjük, ha nem eszünk belőle, ugyanis, ha így teszünk, a hagyományok szerint édes és boldog lesz a következő év az asztalnál ülők számára. Nem véletlen, hogy megjelenik a karácsonyi fogások között a mézbe mártott dió vagy fokhagyma.

2. Várjunk szentestéig

Bár csábító lehet a gondolat, a hiedelmek szerint a karácsonyi süteményt tilos szenteste előtt megvágni, azzal ugyanis kettészelhetjük a szerencsét. Ez szegénységet és széthullást okozhat a család életében. A jó hír azonban az, hogy a bejglire ez nem vonatkozik, így abból bátran fogyaszthatunk az ünnepi vacsora előtt is.

3. Úszhatunk a pénzben

Az ünnepi fogások között szinte elengedhetetlen, hogy szerepeljen halétel. A hagyományok szerint, ha halat eszünk karácsonykor, az segít, hogy előrehaladjon a karrierünk. Szerencsére a halat változatos formában felszolgálhatjuk, legyen szó halászléről, harcsapaprikásról, rántott pisztrángról vagy éppen grillezett lazacról. Ráadásul, ha megtisztított halpikkelyt rakunk a pénztárcánkba, akkor a következő évben kedvező anyagi helyzetre számíthatunk.

4. Mákunk lesz jövőre

Karácsonykor érdemes mákos ételeket fogyasztanunk, a hiedelmek szerint ugyanis így szerencsés lesz a következő év. Előkerülhet a mákos bejgli, hogy bebiztosítsuk a gazdagságot. Őseink a mákot a szalmába szórták a bőséges termés reményében. Sőt, abban is hittek, hogy ha egy hajadon lány lekapja az első falatot a család egyik férfitagjának villájáról és kiszalad vele az utcára, úgy fogják hívni jövendőbelijét, ahogy az első férfit, aki arra jár.

5. Minden nap egy alma

Az almát a termékenység szimbólumának tartják, ezért nem csoda, hogy gyakran megtalálható a karácsonyi asztalon. A hagyományok szerint, ha éjfélkor almát eszünk, akkor jó egészségnek örvendünk majd. Őseink különös jelentőséget tulajdonítottak neki, ezért szenteste három almát merítettek a kútba, majd az egyiket az állatoknak, egy másikat pedig a termőföldnek adták. A harmadikat annyi gerezdre szelték, ahány tagból állt a család, ami az összetartozást és a jó egészséget szimbolizálta.

6. Ne törje meg a szerencsét!

A diót rontás ellen használták, sőt, jósoltak is a segítségével. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy mikor szabadítjuk meg a csonthéjától. Karácsonykor ugyanis balszerencsét jelezhet, ha rosszat törünk fel!

Szöveg: Balatoni Kitti









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás