Leleplezi a hajad, ha stresszes vagy? A tudomány válaszol!

A stressz hatására tényleg gyorsabban őszülünk, vagy ez csupán egy mítosz lenne? Kiderült, hogy milyen folyamatok játszódnak le a szervezetünkben!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.08.
stressz őszülés haj megfigyelés genetika

A hajszínt elsősorban a melanin pigment jelenléte határozza meg, az őszülést az idő előrehaladtával a melanociták, vagyis pigmentsejtek elvesztése okozza. Ezt a biológiai jelenséget azonban felgyorsíthatja a stressz!

A stressz felgyorsíthatja az őszülés folyamatát! Fotó: Pixabay

A kutatások vállalkoztak a stressz és a korai őszülés közötti bonyolult kapcsolat feltárására. Egy egereken végzett kísérletben a rágcsálókat stresszindukáló körülményeknek tették ki, melynek során a kutatók jelentős gyorsulást figyeltek meg a melanocitát kimerülésében, ami őszülést eredményezett. A humán vizsgálatok azonban vegyes eredményeket hoztak, mert az emberi tapasztalatok összetettsége és a hajszínt befolyásoló tényezők sokasága miatt nehéz elkülöníteni a stresszt, mint a korai őszülés egyetlen tényezőjét. 

Egy tanulmány például úgy fogalmaz, megállapítható, hogy a stressz súlyosbíthatja az őszülést azoknál az egyéneknél, akik hajlamosak a genetikai tényezők miatt idő előtti őszülésre. Az öregedéskutatók szerint a stressz felfogható egyfajta gyorsított öregedési folyamatként.

A kutatások azt is megállapították, hogy a dohányzás a korai őszülés egyik  rizikófaktora, de a folyamatot felgyorsíthatja a fehérje, a B-12-vitamin, a réz és a vas hiánya is. A szakemberek szerint a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, valamint az erős napfény kerülése segíthet abban, hogy valamivel később kezdjünk őszülni.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás