Te is ülőmunkát végzel? Fontos dologra hívják fel a figyelmet a szakemberek

Ismerős az érzés, hogy fáradtan hazaérsz a munkából és várnak a tennivalók, ezért inkább nem mész el edzeni? Az a jó hírünk, hogy már kevés mozgás is segít!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.27.
Módosítva: 2023.11.27.
fizikai tevékenység aktivitás ülőmunka sport egészség

A tudósok kiszámolták, hogy mennyi testedzésre van szükség ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az ülőmunka negatív hatásait – írja a sciencealert.com! Lehull a lepel: napi 30-40 perc izzadás már elegendő lehet! 

Hosszú távon jócskán megtérül, ha munka utáni rutinná teszed a mozgást! Fotó: Pixabay

A kutatások szerint napi 40 perc „mérsékelt vagy erőteljes intenzitású fizikai tevékenység” nagyjából megfelelő, hogy ellensúlyozzon 10 órányi ülést. A szakemberek azt találták, hogy a mozgásszegény életmódot folytatók körében úgy nőtt a halálozási kockázat, ahogy csökkent a fizikai tevékenységekkel töltött idő – ezt több mint 40 ezer ember aktivitása alapján állapították meg, akiknek a mozgását fitneszkarkötővel tartották számon. Az olyan intenzív tevékenységek, mint a kerékpározás, a tempós séta vagy a kertészkedés mind csökkenthetik ezt a kockázatot. 

Az irányelvek hangsúlyozzák, hogy minden fizikai tevékenység számít, és annak elvégzése kismértékben is jobb mint a semmi. A kutatás nagyjából összhangban van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-as megállapításaival, amelyek szerint hetente 150–300 perc közepes intenzitású vagy 75–150 perc magas intenzitású fizikai aktivitás javasolt az ülőmunkát végzőknek. 

Az aktívitás bevezethető olyan lépésekkel, mint például a lépcsőzés liftezés helyett, a gyerekekkel és háziállatokkal való játék, vagy olyan népszerű hobbikkal, mint a jóga vagy a tánc. A kutatók szerint érdemes rövidebb intervallumú testmozgással kezdeni és fokozatosan növelni az időtartamot. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás