Milyen hatással lehetnek az étkezési szokásaink fogaink állapotára?

Fogaink állapota kulcsfontosságú általános egészségünk szempontjából. (x)



Megosztás
Szerző: PR CIKK
Létrehozva: 2023.09.01.
hirdetés

Azon túl, hogy lehetővé teszik a rágást és ezzel a problémamentes étkezést, a fogainkra szükségünk van a beszédhez, egy ápolt fogsor pedig önbizalmat ad, hiszen pozitív benyomást kelthet másokban. A fogbetegségek fájdalommal és kellemetlenséggel járnak, és tekintettel arra, hogy testünk egy komplex rendszert alkot, azok hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Fotó: 123rf.com

A megfelelő fogápolással, fogorvosunk rendszeres felkeresésével, az általa végzett ellenőrzéssel és fogkőeltávolítással sokat tehetünk fogaink egészségéért. Ezt azonban étkezési szokásaink is alapvetően meghatározzák.

Az étkezés hatása a fogainkra

Nézzük, hogy egy olyan mindennapos és teljesen rutindolog, mint az étkezés, hogyan befolyásolja a fogaink állapotát. 

A táplálkozás közvetlen hatása

Az egyik leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás, melynek során a fogállomány véglegesen roncsolódik. A fogszuvasodás kialakulásában számos tényező – a fogak elhelyezkedése, a kor vagy a genetika – közrejátszik, végső soron azonban a szájüregben elszaporodó baktériumok felelősek érte. Ezek megtámadják a fogzománcot majd a dentint, végül pedig eljuthatnak a fogbélhez.  

A legnagyobb veszélyt fogainkra az édességek, cukros üdítőitalok és a savas élelmiszerek jelentik. A baktériumok ugyanis cukrot használnak fel szaporodásukhoz, végtermékükként pedig sav keletkezik, mely roncsolja a fogfelszínt. A cukor ráadásul könnyen beleragad a fogunkba, így rendszeres és alapos fogmosás nélkül kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok elszaporodásához. Ez a probléma nem csak a feldolgozott cukor fogyasztásakor fordul elő: az aszalt gyümölcs és a méz is hasonló hatást válthat ki. 

Az egyéb, savas ételek és italok - például citrusfélék, egyes zöldségek, savanyúságok és szénsavas üdítőitalok – szintén károsítják a fogzománcot, mely a savas hatásnak kitéve meggyengül és veszít ásványianyag-tartalmából. Emiatt rágáskor, a fogak érintkezésekor, sőt fogmosáskor is könnyebben kopik, idővel pedig elvékonyodik. 

Érdemes tehát ezen ételek fogyasztását csökkenteni, de legalább étkezés után mihamarabb fogat mosni.

Étkezési szokásaink közvetett hatása

A fogágybetegség – melyet a köznyelv fogínysorvadásként ismer – a fogat körülvevő szövetek, elsősorban a fogíny krónikus gyulladása. A betegség kialakulása hosszú, akár évekig tartó folyamat eredménye: először ínygyulladás alakul ki, majd az íny visszahúzódik, sorvadni kezd. 

A fogakra lerakódó lepedékből – mely a baktériumok táptalaja – fogkő képződik, ennek felszínén pedig további lepedék rakódhat le. Látható tehát, hogy a betegség a nem megfelelő szájápolás, közvetetten azonban ismételten az étkezési szokások következtében alakul ki. Jó hír azonban, hogy rendszeres fogmosással, fogkőeltávolítással ez a gond megelőzhető. 

A fogágybetegségek elkerüléséhez elengedhetetlen, hogy változatosan táplálkozzunk, a szervezetünkben kialakuló vitaminhiány ugyanis hozzájárul fogaink és fogínyünk nem megfelelő állapotához. A C-vitamin hiánya ínyvérzéshez, ínygyulladáshoz vezethet, és megnehezítheti a szájüregben a sebgyógyulást, a B6-vitamin pedig segít megelőzni a szájüregben kialakuló gyulladásokat.  

Táplálkozási tanácsok az egészséges fogakért

Láthatjuk, hogy fogak védelme érdekében oda kell figyelnünk az étrendre, az étkezési szokásokra. Emellett persze nem hanyagolhatjuk el a fogorvosi látogatásokat sem, a fogkőleszedés, illetve más jellegű problémamegelőzés érdekében. 

A táplálkozás szempontjából a legfontosabb, hogy csökkentsük a cukor és az egyéb szénhidrátok, valamint a magas savtartalmú ételek és italok fogyasztását. Válasszunk egészségesebb alternatívákat, ezzel általános egészségünkért is sokat tehetünk!

Fogyasszunk kalciumban és vitaminokban gazdag ételeket: előbbi elengedhetetlen a csontok és a fogak megerősítéséhez. Ennek jó forrásai a tejtermékek, bizonyos zöldségek, vagy a szezámmag – ez utóbbi a felhalmozódott plakk eltávolításában is segít. Ha étkezésünkkel nem tudjuk bevinni a napi ajánlott vitaminmennyiséget, használjunk természetes alapanyagokból készült vitaminkészítményeket.

Étkezés során ügyeljünk az éles hőmérsékletváltozásokra, melyek szintén károsíthatják a fogzománcot. Ügyeljünk a nyálképzésre, ez ugyanis kisebb mértékben ugyan, de tisztítja fogainkat, és a keletkezett savak egy részét is semlegesíteni tudja. Igyunk sok vizet, fogyasszunk zöldségeket, sajtot, melyek fokozzák a nyáltermelést. A nyers, kemény zöldségek természetes módon tisztítják a fogakat és masszírozzák a fogínyt. 

Gondoskodjunk magunkról!

Látható, hogy étkezési szokásaink jelentős hatással vannak fogaink egészségére és állapotára. Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, kerüljük a fogkárosító szokásokat, odafigyelünk a fogápolásra, valamint rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat a fogkőleszedés érdekében, úgy hosszú távon is megőrizhetjük egészséges mosolyunkat.

(x)









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás