Kevesen tudják, de semmiképpen nem javasolt megenni az olyan ételt, amire korábban rászállt egy légy. Mutatjuk, milyen következményei lehetnek.
Nyakunkon a nyár, és egy-egy szabadtéri ebédnél szinte lehetetlen elkerülni a legyeket. Mindazonáltal nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ne együnk meg olyan ételt, amelyre korábban már rárepült egy légy, hiszen súlyos következményei lehetnek. Vagy előzzük meg, vagy ha már megtörtént a baj, akkor dobjuk ki. Mutatjuk ugyanis, mi lehet a következménye.
1. A nyálukkal sok betegséget terjesztenek. Ehhez tudnunk kell, hogy a legyek úgy táplálkoznak, hogy kis csőszerű szájukon keresztül nedvességet szívnak fel. Minden ételt folyadékká kell átalakítaniuk, emiatt tehát a mindig a nyálukkal elegyítik az ételeket. Azt talán nem is kell hangsúlyozni, hogy a nyál számtalan kórokozót tartalmazhat: fellelhető benne a korábbi étkük, így például rohadt hús vagy széklet.
2. A lábukról és a szárnyukról is kerülhetnek baktériumok az ételbe. Ennek az az oka, hogy minden szagos dologra rárepülnek, a legtöbb baktérium pedig megtelepszik a testükön. Így tehát minden érintkezéssel mikroorganizmusokat hagynak hátra, bizony akkor is, ha a rántott húsunkra szállnak.
3. A fentiek miatt több mint 60 betegséget hordoznak, hiszen kórokozókban gazdag helyeken mászkálnak. S hogy milyen betegségekre számíthatunk, ha rárepül az ételünkre, s később azt megesszük? Okozhatnak hasmenést, kolerát, vérhast, de akár leprát is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre