Ez a pörkölt galuska nélkül is megállja a helyét!
Nádasdy Borbálát egy készülő életút-interjú miatt látogattuk meg otthonában. Nádasdy Pál gróf lánya egy egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ebéddel várt a beszélgetésre. Kérésünkre örömmel osztotta meg a receptet, hogy olvasóink is kipróbálhassák azt a pörköltet, amit még a gyermekkorában otthon tanultl, de bárhol járt a világban az elmúlt 60 évben: Bécstől Párizsig, mindenütt ugyanúgy csinálta.
Hozzávaló
50 dkg sertés lapocka
2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál egész köménymag
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát disznózsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a köményt, a pirospaprikát. Folyamatosan keverem, hogy ne égjen oda a paprika, mert akkor keserű lesz. A fűszerrel összedinsztelt hagymához hozzáadom a megmosott és szárított, kockára vágott húst. Ezzel együtt is pirítom, és majd csak utána adok hozzá egy kis vizet, éppen csak annyit, hogy fedje a húst. Sózom, borsozom, és addig főzöm lassan, amíg a hús megpuhul, a leve összeszaftosodik. Ha van időm, tarhonyát készítek mellé, ha nincs, egy szelet kenyérrel és savanyúsággal is mennyei. Én ecetes almapaprikával szeretem, vagy ha már itt a szezonja, akkor friss kovászos uborkával.
A pörkölt előtt egy tányér zellerlevest is kaptunk
Nádasdy grófnőtől. Nagyon finom volt, úgyhogy ráadásként ennek is megszereztem a receptjét, annak aki szereti.
Nádasdy-zellerleves apróra vágott friss medvehagymával.
1 nagyobb zellergumó
2 kisebb krumpli
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
medvehagyma vagy újhagyma
A zöldséget összevágjuk, és vajon megfuttatjuk. Sót, borsot teszünk hozzá. Vízzel felengedjük. Amikor megfőtt, tejföllel összekeverünk egy egész tojást, és a forró leveshez öntjük. Az egészet összeturmixoljuk. Meghintjük medvehagymával vagy újhagyma-karikával.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre