Ilyen egy egyszerű és nagyszerű pörkölt





Ez a pörkölt galuska nélkül is megállja a helyét!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.05.24.
Borbála pörköltje életmód

Nádasdy Borbálát egy készülő életút-interjú miatt látogattuk meg otthonában. Nádasdy Pál gróf lánya egy egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ebéddel várt a beszélgetésre. Kérésünkre örömmel osztotta meg a receptet, hogy olvasóink is kipróbálhassák azt a pörköltet, amit még a gyermekkorában otthon tanultl, de bárhol járt a világban az elmúlt 60 évben: Bécstől Párizsig, mindenütt ugyanúgy csinálta.

Hozzávaló

50 dkg sertés lapocka

2 fej vöröshagyma

1 kávéskanál pirospaprika

1 mokkáskanál egész köménymag

só, bors ízlés szerint

Nádasdy Borbála: Természetesen a pökölt mellé jár egy pohár vörösbor Fotó: Fodor Erika 

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát disznózsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a köményt, a pirospaprikát. Folyamatosan keverem, hogy ne égjen oda a paprika, mert akkor keserű lesz. A fűszerrel összedinsztelt hagymához hozzáadom a megmosott és szárított, kockára vágott húst. Ezzel együtt is pirítom, és majd csak utána adok hozzá egy kis vizet, éppen csak annyit, hogy fedje a húst. Sózom, borsozom, és addig főzöm lassan, amíg a hús megpuhul, a leve összeszaftosodik. Ha van időm, tarhonyát készítek mellé, ha nincs, egy szelet kenyérrel és savanyúsággal is mennyei. Én ecetes almapaprikával szeretem, vagy ha már itt a szezonja, akkor friss kovászos uborkával.

A pörkölt előtt egy tányér zellerlevest is kaptunk 

Nádasdy grófnőtől. Nagyon finom volt, úgyhogy ráadásként ennek is megszereztem a receptjét, annak aki szereti.

Nádasdy-zellerleves apróra vágott friss medvehagymával.

Hozzávaló

1 nagyobb zellergumó

2 kisebb krumpli

1 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

medvehagyma vagy újhagyma

És itt a bonus zellerkrémleves! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A zöldséget összevágjuk, és vajon megfuttatjuk. Sót, borsot teszünk hozzá. Vízzel felengedjük. Amikor megfőtt, tejföllel összekeverünk egy egész tojást, és a forró leveshez öntjük. Az egészet összeturmixoljuk. Meghintjük medvehagymával vagy újhagyma-karikával.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás