A kávé sokak életében jelen van, de nem mindenki tudja, mire is jó a kávézacc, pedig többféle felhasználási módja is létezik.
Majdnem minden háztartásban megtalálható a kávé, még akkor is, ha csak a vendégek miatt tartják. Ám az már kevésbé ismert, hogy a kávé lefőzése után a zacc mennyire hasznos tud lenni. Ugyanis többféle felhasználási módja van, annak ellenére, hogy többnyire a kukába szokta végezni.
A kávézacckomposzt gazdag nitrogénben, káliumban és foszforban, ezért kiváló műtrágya lehet. Sok növénynek fontos a savanyú talaj, a kávézacc pedig fontos szerepet kap a talaj savanyításában. Azt viszont nem javasoljuk, hogy friss kávét használj műtrágyaként, mivel az túl savas a virágoknak.
A Ripost összegyűjtötte, hogyan használd a kávézaccot, hogy életerős, szép szobanövényeid legyenek:
Akárcsak a műtrágyákat, trágyákat, a kávézaccot is túl lehet adagolni, a túl sok tápanyag miatt a növény gyökerei kiéghetnek, és egy idő után el is pusztulhat a növény. Ezért fontos, hogy ügyelj a megfelelő mennyiségre! Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a friss virágföld még tele van tápanyaggal. A helyes arány: 4 rész virágföldhöz 1 rész kávézacc. Ha erre odafigyelsz, megmarad a tápanyagegyensúly és gyönyörű növényeid lesznek.
Ha két átültetés között szeretnél extra tápanyagként kávézaccot adni a növényednek, akkor annak a legbiztosabb módja: a locsolóvízzel eljuttatni a tápanyagot a gyökerekhez. Ennél a módszernél is nagyon fontos a helyes arányok megtartása. Két liter vízben oldj fel egy teáskanálnyi kávézaccot. Illetve arra is érdemes odafigyelni, hogy melyik növénynek, mennyi a tápanyagigénye, ugyanis ez adja meg, milyen gyakorisággal érdemes kávézaccos vízzel locsolni.
Ez a legkevésbé hatékony módszer, hiszen a zaccnak kisebb része kerül a gyökerek közé, a nagyja a felszínen marad, és egy idő után penészedhet is. Ezért nem is érdemes túl sokat tenni a cserépbe; ahelyett, hogy beleborítanál egy nagyobb adagot, leheletvékony rétegben terítsd el a föld tetején, közvetlenül locsolás előtt. Így a víz bemossa a hasznos anyagokat a gyökérzónába.
Mielőtt azonban bármelyik módszert is alkalmaznád, járj utána, hogy a kerti vagy szobanövényednek nem árt-e a kávézacc. Például a a szárazságtűrőknek, a kaktuszoknak és a pozsgásoknak tilos adni! Még a hortenzia, a páfrányok, a csokrosindák és a szobai futókák szépen fejlődnek tőle.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre