Ezt biztosan nem tudtad a kávézaccról, nehogy kidobd!





A kávé sokak életében jelen van, de nem mindenki tudja, mire is jó a kávézacc, pedig többféle felhasználási módja is létezik.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.03.23.
kávé kávézacc életmód szobanövény

Majdnem minden háztartásban megtalálható a kávé, még akkor is, ha csak a vendégek miatt tartják. Ám az már kevésbé ismert, hogy a kávé lefőzése után a zacc mennyire hasznos tud lenni. Ugyanis többféle felhasználási módja van, annak ellenére, hogy többnyire a kukába szokta végezni.

Fontos odafigyelni a kávézacc mennyiségére Fotó: Pixabay

A kávézacckomposzt gazdag nitrogénben, káliumban és foszforban, ezért kiváló műtrágya lehet. Sok növénynek fontos a savanyú talaj, a kávézacc pedig fontos szerepet kap a talaj savanyításában. Azt viszont nem javasoljuk, hogy friss kávét használj műtrágyaként, mivel az túl savas a virágoknak.

A Ripost összegyűjtötte, hogyan használd a kávézaccot, hogy életerős, szép szobanövényeid legyenek:

Tegyél zaccot a virágföldbe

Akárcsak a műtrágyákat, trágyákat, a kávézaccot is túl lehet adagolni, a túl sok tápanyag miatt a növény gyökerei kiéghetnek, és egy idő után el is pusztulhat a növény. Ezért fontos, hogy ügyelj a megfelelő mennyiségre! Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a friss virágföld még tele van tápanyaggal. A helyes arány: 4 rész virágföldhöz 1 rész kávézacc. Ha erre odafigyelsz, megmarad a tápanyagegyensúly és gyönyörű növényeid lesznek.

Az öntözővízhez is hozzá lehet adni

Ha két átültetés között szeretnél extra tápanyagként kávézaccot adni a növényednek, akkor annak a legbiztosabb módja: a locsolóvízzel eljuttatni a tápanyagot a gyökerekhez. Ennél a módszernél is nagyon fontos a helyes arányok megtartása. Két liter vízben oldj fel egy teáskanálnyi kávézaccot. Illetve arra is érdemes odafigyelni, hogy melyik növénynek, mennyi a tápanyagigénye, ugyanis ez adja meg, milyen gyakorisággal érdemes kávézaccos vízzel locsolni.

Egyes szobanövényekre veszélyes lehet a kávézacc Fotó: Pixabay

Legegyszerűbb módja a cserépbe tenni

Ez a legkevésbé hatékony módszer, hiszen a zaccnak kisebb része kerül a gyökerek közé, a nagyja a felszínen marad, és egy idő után penészedhet is. Ezért nem is érdemes túl sokat tenni a cserépbe; ahelyett, hogy beleborítanál egy nagyobb adagot, leheletvékony rétegben terítsd el a föld tetején, közvetlenül locsolás előtt. Így a víz bemossa a hasznos anyagokat a gyökérzónába.

Mielőtt azonban bármelyik módszert is alkalmaznád, járj utána, hogy a kerti vagy szobanövényednek nem árt-e a kávézacc. Például a  a szárazságtűrőknek, a kaktuszoknak és a pozsgásoknak tilos adni! Még a hortenzia, a páfrányok, a csokrosindák és a szobai futókák szépen fejlődnek tőle.

 





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás