Otthonunkban is leselkedik ránk a láthatatlan gonosz, így védekezhetsz az allergia ellen

Tavasz van és végre újra jó érzés kabát nélkül a szabadban lenni, de nem mindenkinek, a nyár közeledtével ugyanis berobban az allergiaszezon. Sokakat úgy is utolér a szenvedés, ha négy fal közé zárkóznak, de a technológia fejlődésének köszönhetően ma már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan légtisztító rendszerek, melyek nagyobb átalakítás nélkül elférnek az otthonainkban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.06.
pollen

Kaszás Anikó a légtisztítók szakembere arról beszélt, ahhoz, hogy mindenki szabadon fellélegezhessen, érdemes utána nézni a megvásárolt készülék eredetének és ajánlott mindig a felhasználó közvetlen környezetében elhelyezni azt, hogy folyamatosan tisztítsa a levegőt a koncentrált területen.

Az allergiás embereknek az allergiaszezon közeledtével nincs túl sok választásuk, folyamatosan ott leselkedik rájuk egy veszély, a láthatatlan gonosz. Vagy szenvednek és rengeteg zsebkendőt használnak el a pollenek miatt, vagy gyógyszert szednek, amely nem feltétlen szervezetkímélő megoldás, ráadásul nem is garantált a tünetek teljes megszűnése.

A szabad levegőn minimális esélyünk van a pollenek elleni védekezésre, de ilyenkor a zárt terek levegőjének tisztítása is még nagyobb értékkel bírhat, hiszen ajtónyitásra is bekerülhet bármi az épületekbe, a pollenek ruhákon, a bőrön és a hajon is utazhatnak.

Kaszás Anikó elmondta, a parlagfű pollenkoncentráció például reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért az arra allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

A szellőztetés viszont önmagában nem elég, szellőztetőrendszer hiányában ablaknyitással és légtisztító berendezésekkel együtt lehet csak hatásosan javítani a beltéri levegő minőségét.

A technológia fejlődésével, már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan levegőtisztító rendszerek, amelyek már nagyobb átalakítás nélkül is elférnek az otthonainkban. Sőt, nemcsak hogy tisztítják a levegőt, de esztétikusak is. A pollenre allergiás emberek java része már felfedezte ezeknek a termékeknek a jótékony hatását. Számukra a levegőtisztítók megkönnyítik az allergiaszezont” – értékelt a szakember.

Nehéz, sokszor körülményes légtisztítók

Anikó beszélt arról is, sajnos a közösségi terekben, de még sok munkahelyen sem gondolnak az allergiásokra és nincsenek ilyen készülékek. A legtöbb levegőtisztító készülék pedig nagy és nehéz is ahhoz, hogy mindenhová magával vigye az ember.

A manapság nagyon népszerű filteres készülékek úton-útfélen szembejönnek velünk, de ezek a tucattermékek legtöbbje nem rendelkezik TÜV-tanúsítvánnyal, ami garancia a biztonságos üzemeltetésre.

A készülékek mindegyike tartalmaz szűrőt vagy filtert, amit egy idő után cserélni kell a hatékonyság megtartásának érdekében. A filterek cseréjét illetően sem online, sem egyéb formában nincs figyelmeztetés ezek egészségügyi kockázatát tekintve. Pedig fontos lenne, mivel az előzőekben felsorolt részecskékkel egy csere alkalmával a használt filterek telítődve vannak, egy rossz mozdulat vagy rázás is elég, hogy a levegőbe és onnan újra a szervezetünkbe jusson a szennyeződés” – figyelmeztetett.

Hozzátette, a másik, sokkal égetőbb probléma, hogy ezek a filterek tartalmazhatnak veszélyes kórokozókat és szennyeződéseket is, ennek ellenére leggyakrabban a háztartási szemétben végzik, ahol nem kezelik veszélyes hulladékként őket.

Közölte, vásárlás előtt mindig tegyük fel magunknak a kérdést: spórolni szeretnénk vagy hosszú távon befektetni az egészségünkbe?

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás