Évtizedek óta tévedünk, ezt kell tenned, ha lázas a gyereked





Dr. Novák Hunor szerint nem kell azonnal orvoshoz szaladni, ha gyermekünk belázasodik. Kiderült, hogy semmi nem úgy van, mint ahogy eddig gondoltuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.27.
reform

Dr. Novák Hunor közösségi oldalán tette közzé azt a cikket, amelyben egy Hollandiában is dolgozó magyar orvos, dr. Szíjjártó László írja le, mit kell tennie a szülőknek, ha gyermekük lázas.

„Minden lázas betegség esetén azt javaslom, érdemes újra elolvasni az alábbi tájékoztatót és az alapján dönteni az orvoshoz fordulásról. Felesleges orvosi vizsgálat = sokszor felesleges gyógyszerek, vizsgálatok + újabb esély más betegség összeszedésére az orvosi váróban” – írja Novák Hunor a bejegyzésben.

  • A testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üdítőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. Emiatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.
  • A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.
  • Gondoskodjon róla, hogy ne legyen túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel láz esetén szükséges, hogy a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog, átmenetileg takarja be melegen. A legcélszerűbb gyermekére könnyű, laza, nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja gyermeke a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.
  • A beteg gyermeknek biztonságos, szeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli, szenteljen neki több időt, figyelmet, például játsszon vele vagy olvasson fel neki.
  • Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne.
  • Nem kell erőltetni láz esetén, hogy egyen a gyerek Fotó: Shutterstock

    Még ezek lehetnek veszélyes tünetek

    Akkor kell háziorvoshoz fordulni, ha a gyermek állapota rosszabbodik és hány, hasmenése van, jóval kevesebbet iszik, mint szokott, nyögdécsel vagy sír, fullad, légzése nehezített, kába lesz vagy nehezen ébreszthető, valamint pontszerű, sötét vörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain vagy a kötőhártyáján.

    Ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz vagy három hónapnál fiatalabb, már az első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

     





    Ezeket olvastad már?
    Így készítsünk öblítőt házilag!

    Így készítsünk öblítőt házilag!

    Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

    Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

    Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

    Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

    Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

    Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás