RETRO RÁDIÓ

Kiderült, mennyire népszerűek az otthonteremtési program új elemei

A családok négyötöde ismeri és jónak tartja az otthonteremtési program januárban induló öt új elemét, amelyek közül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.11.12. 12:30
CSOK otthonfelújítás

A megkérdezettek 85-90 százaléka egyetért az otthonfelújítási támogatással, a tetőtérbeépítéshez felvehető családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és a csokkal vásárolt ingatlanoknál a 27 százalékos áfa 5 százalékra csökkentésével, az áfa visszaigénylésével és az illetékmentességgel.

A válaszadók 87 százaléka egyetért azzal, hogy ezek a támogatások hozzájárulnak a gyermekes családok életszínvonalának javításához, 76 százalékuk pedig azzal, hogy az intézkedések segítik a gyermekvállalási kedv növekedését, és ezzel Magyarország népesedési helyzetének javítását.

Az otthonfelújítási támogatásról a megkérdezettek 87 százaléka hallott, 90 százalékuk egyetért vele, 81 százalékuk szerint pedig kifejezetten hasznos. A válaszadók ötöde tervez otthonfelújítást a családjában, a 18-49 évesek negyede, a 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelőknek pedig több mint harmada szeretne otthont felújítani a támogatással, 85 százalékuk két éven belül. Az otthonfelújítás 29 százalékkal az élettársi kapcsolatban élőknél a legnépszerűbb, a házasok 24 százaléka szeretne felújítani - írták a legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs).

Hozzátették: a 18-49 év közötti megkérdezettek 60 százalékánál az elmúlt öt évben volt valamilyen felújítás, de 62 százalékuk szerint a közeljövőben is kell majd erre költeniük. Több mint felük már a következő három évben tervez otthonfelújítási munkálatokat, közülük minden második a támogatás igénybevételével.

A csokhoz köthető támogatások a 30 év alattiaknál a legkedveltebbek, míg az otthonfelújítás és a tetőtérbeépítés a 30 és 50 közöttieknél. A csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége, az áfacsökkentés és az áfa-visszaigénylés minden hetedik válaszadót vagy családtagját érintheti a jövőben. Az áfa-visszaigénylés lehetőségével a felmérésben részt vevők több mint 10 százaléka szeretne élni a következő években - ismertették.

A kutatásból kiderült az is: a támogatások a nagycsaládosoknál és kisgyermekeseknél a legnépszerűbbek, a községekben kedvezőbb a fogadtatásuk, de az illetékmentességet a városokban értékelik jobban. A felújítási támogatás a közép- és felsőfokú végzettségűeknél, a tetőtérbeépítés az alacsonyabb végzettségűeknél népszerűbb.

A fiatal válaszadók 87 százaléka szerint 50 éves korára saját tulajdonú ingatlanban fog élni, 64 százalékuk saját házban, míg 23 százalékuk saját lakásban képzeli el a jövőjét - olvasható a közleményben. A reprezentatív felmérés november 3-5. között ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült.

Ezeket olvastad már?
A péntek a romantikáról szól a Szűznek

A péntek a romantikáról szól a Szűznek

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás