Az egyik legnagyobb tabu: cigifüst a terhesség alatt





Bár masszívan tartja magát az a tévhit, hogy várandósság alatt egy-két szál cigarettának nincs káros hatása, ennek az ellenkezője az igaz!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.13.
kismama dohányzás tabu terhesség cigaretta

Pontosan ugyanolyan veszélyes, mintha egyáltalán nem szokna le a dohányzásról. Szögezzük le: nincs biztonságos szintje a cigarettafüstnek! A várandós nők számára a dohányzás extrán ártalmas, hiszen a magzat egészségét is veszélyezteti. A nikotin gyakorlatilag növényi drog, az idegrendszerre ható méreg. A fogantatás korai szakaszában fejlődik az idegrendszer, ilyenkor egy-két szál cigaretta idegméregként károsítja a magzat fejlődő idegrendszerét. A végigdohányzott terhesség után a szülés hamarabb megindulhat, és nem ritka az extrém kis súllyal világra jött csecsemő, ha az anyuka láncdohányos. A terhesség alatti és utáni dohányzás növeli a hirtelen bölcsőhalál kockázatát is.

Babaként a gyerek gyakrabban sír, érzékenyebb lesz, később pedig akár tanulási nehézségei is lehetnek. Az e-cigi sem ártalmatlan, ugyanis az elektronikus cigarettában található nikotin is káros a fejlődő csecsemők számára. Ha a dohányzó nő leteszi a cigarettát, amint kiderül, hogy várandós, akkor a baba több oxigénhez jut már egy nappal a leszokás után, kisebb a koraszülés kockázata, a kismamának pedig több energiája lesz, elkezdi jobban érezni az ízeket és az illatokat.

A várandós nők számára a dohányzás extrán ártalmas (Fotó: shutterstock)

Fontos! A passzív dohányzás is ugyanúgy megemeli a koraszülés, a méhen kívüli terhesség, valamint az alacsony születési súllyal történő világrajövetel kockázatait, mint az aktív dohányzás. A passzív dohányzás a már megszületett gyermek egészségére is káros hatással van: egyaránt emelkedik az asztma és az allergiák kialakulásának kockázata, gyakoribbá válnak a tüdő és a fül fertőzései (tüdőgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás) és a hirtelen csecsemőhalál bekövetkezésének valószínűségei is magasabbak lesznek az élet első néhány hónapjában.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás