RETRO RÁDIÓ

Gondolta volna? Ezekre gyűjtenek a fiatalok

Tudatosan spórolnak a fiatalok: a Magyar Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének tavalyi adatai szerint évente háromszázezer diák vállal munkát, és egyre többen terveznek ebből félretenni. Az OTP Bank megbízásából készült most egy kutatás, amelyből kiderült, hogy melyek a legfontosabb takarékossági szempontjaik.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.08.25. 11:25
megtakarítás fiatalok tudatos takarékosság

Tanulás, utazás, laptop

Az OTP Öngondoskodási Index felmérés szerint a fiatal, 18–24 éves korosztály első öt megtakarítási céljai közé tartozik a saját tanulmányok finanszírozása, a ruhatár bővítése, illetve okostelefon vagy laptop vásárlása, de többen gyűjtöttek utazásra, nyaralásra is. Jövőbeli terveik is hasonlóan alakulnak: egy éven belüli megtakarítási céljaik között ezeken felül az autóvásárlás is szerepel.

Hogyan segítenek a szülők?

A megkérdezettek mintegy harmada véli úgy, hogy a szülőknek addig kell támogatni gyereküket, amíg megtehetik, 17 százalékuk pedig a gyermek saját keresetéhez köti az önállósodás kezdetét. A legtöbben gyermekük tanulmányainak finanszírozását – középiskolai vagy felsőfokú oktatását – tartják a legfontosabb minimumnak, amit biztosítaniuk kell szülőként. Többen úgy gondolják (64 százalék), hogy a különböző programok (például kirándulás vagy koncert) költségét, illetve olyan dolgok megvételét, amellyel a gyerek társai is rendelkeznek, még lemondások árán is meg kell adniuk gyereküknek, így a fiatalok a takarékoskodás mellett, úgy tűnik, a szülők segítségére is számíthatnak.

Az anyagi biztonság a legfontosabb cél

Egy tavalyi K&H-s felmérés szerint az anyagi biztonság a fiatalok életének egyik legfontosabb célja, erről az is árulkodik, hogy a pénzkezelésük is egyre tudatosabb. A 18–29 évesek között egyre jellemzőbb a tudatos megtakarítás. A pénzügyi kultúra fejlesztését érdemes már 9-10 éves korban elkezdeni és a fiatalok gondolkodásába készség szinten beépíteni.

A spórolás művészete nem könnyű Fotó: GettyImages

 

Ezeket olvastad már?
Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Testápolás, amit mindenkinek komolyan kell vennie

Testápolás, amit mindenkinek komolyan kell vennie

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás