Ezeket az ételeket ne fogyaszd, ha nem akarod tönkretenni a memóriádat!

Egyes ételek is ronthatják az emlékezőképességünket.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2025.02.22.
MindMegette élelmiszer táplálkozás memória

Sokszor szétszórt vagy, vagy alapvető dolgok nem jutnak eszedbe? Esetleg már mindent fel kell írnod, különben biztosan elfelejted a dátumokat, vagy az emberek nevét? Nem biztos, hogy a figyelemhiány, vagy a túl sok információ miatt gyengébb a memóriád, mint korábban, lehet, hogy a rossz táplálkozás teszi tönkre az emlékezőképességedet!

étel, nemzet, konyha
A bevitt táplálékok nagyban befolyásolhatják a memóriánkat /Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)

A MindMegette gasztroblog szedte össze azokat az élelmiszereket, amelyeket gyorsan érdemes eltüntetni az étrendből, ha sokáig szeretnél friss és jó memóriával rendelkezni!

Transzzsírok

A transzzsírokban gazdag étrend állandó gyulladásban tartja a szervezetet. Ez károsítja az ereket, ami akadályozza az agy vérellátását.

Hozzáadott cukor

A túl sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételek a glükóz felhalmozódásához vezethetnek, ami rossz hatással lehet az agy memóriaszabályozásért felelős területére. Ezért kerülendők a cukros italok, valamint a túlzott édességfogyasztás. 

Feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, ráadásul magas a só-, cukor- és zsírtartalmuk egyaránt, miközben nem tartalmaznak kellő mennyiségű tápanyagot a szervezet számára. Mindemellett a nagy mennyiségű fogyasztásuk a depresszió kialakulásában is szerepet játszhat. 

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás is káros hatással lehet a memóriára. Egy tanulmány szerint azoknál, akik hetente több mint 14 egységnyi italt fogyasztanak, nagyobb a demencia kialakulásának esélye – írja a Ripost.

Finomított szénhidrátok

A finomított lisztből készült ételek, mint a kenyér, a tészta vagy a péksütemények gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Ez hosszú távon a kognitív képességek hanyatlásához, például a memória romlásához vezethet. 

Na jó, de mit fogyasszunk helyettük?

  • Friss zöldségek és gyümölcsök: gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben.
  • Halak: nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami szintén javítja a memóriát.
  • Teljes kiőrlésű gabonák: segítenek egyenletes glükózadagot biztosítani. 
  • Egészséges zsírok: csökkentik a koleszterinszintet, és meggátolják az időskori memóriaromlást.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás