Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszünk!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
szalonna emésztés emésztőrendszer kombinál

A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavágjuk, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombináljuk. Ez nemcsak az emésztésünknek árthat, de még az is megeshet, hogy nem jut a szervezetünk elegendő tápanyaghoz – írta a Fanny magazin.

Eper piros gyümölcs sablon
Fotó: Pexels

Nem mindig jó a gyümölcs!

A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes mindennap fogyasztanunk, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételeinket – például húsokat, sajtféléket – ne kombináljuk gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel, amelyekkel együttesen a gyomorba kerülve komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhetnek elő. Ugyanez okból, közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyunkat.

Igyunk sokat, de ne ebédhez!

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos inni. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszunk, ez kicsit el is telíti a gyomrot, így elkerülhetjük a túlevést, és az emésztésünket sem zavarjuk meg vele. Ebéd vagy vacsora után is várjunk 20-30 percet, mielőtt meginnánk egy pohár vizet.

Sajt vagy hús? Válasszunk!

Fantasztikus recepteket találunk a hús és a sajt kombinációjára, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készítsünk ilyeneket. Hogy miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk, aminek a közérzetünk issza meg a levét. Túlzott teltségérzet, puffadás, émelygés jelentkezhet.

Egy jó olaszos tészta...

A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követjük el, amikor felturbózzuk valami húsfélével, majd rászórunk egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára. Attól egészen biztos, hogy puffadni fogunk és beindul a gázképződés. A hüvelyeseket sajt helyett inkább babérlevéllel, fűszerekkel kombináljuk, amelyek elősegítik az emésztést és csökkentik a puffadást.

Szalonnás rántotta reggelire?

A szalonnával és a tojással nincs semmi baj, annak ellenére, hogy korábban mindkettőt hatalmas ellenségnek állították be a köztudatban. Mára azonban kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével, mint ahogy a szalonnában lévő zsírra is nagy szüksége van a szervezetünknek, például azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok – D, E, K és A – fel tudjanak szívódni. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik a szervezetünk emésztőrendszerét, ezért ahelyett, hogy energiát adnának nekünk a napi teendőkhöz, inkább elnehezülünk, bágyadtak, levertek leszünk és legszívesebben csak a kanapén lustálkodnánk egész nap. Ezért a legjobb, ha választunk: tojás vagy szalonna.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás