Ledózerolják a történelmi Kemény-villát Óbudán! Elkótyavetyélte a baloldali városvezetés





Kiss László polgármester egyszemélyben döntött, és a helyi lakosok tudta nélkül adta el a nagy múltú gyermeküdülőt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.08.
III. kerület pusztuló történelem

Villámcsapásként érte a III. kerületieket, amikor hétfőn megjelentek a munkagépek, és elkezdték bontani a legendás Kemény-villát. Kiderült, Kiss László óbudai polgármester már tavaly eladta a telket. Úgy tűnik, újabb kerületi történelmi emlék jut a Bivalyos-csárda sorsára.

A Ürömhegyi lejtőn álló patinás épület sokáig üzemelt gyereküdülőként. 1934-ben építtette Kemény Lajos kormányfőtanácsos és zsidó gyerekeket nyaraltattak ott. Később a kommunista vezetés kisajátította, majd a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került, és ismét a gyerekeké lett a villa: ingyenes nyári üdülőt üzemeltettek benne a kicsiknek. A majdnem 100 éves épület az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került, ezért a kerület előző vezetése indítványozta a felújítását, hogy megmentse a gyerekek számára.

Az egyik legelső épület volt a környéken /Fotó: haromhegyek.hu

Az előző polgármester meg akarta menteni az épületet

2013-ban Bús Balázs akkori fideszes polgármester tett javaslatot az ingatlan hasznosítására. Mivel a környéken nem volt óvoda, ezért emellett döntöttek. A megvalósítás azonban csúszott, mivel az épülethez nem tartozott kiépült csatornarendszer. A kerület új, DK-s vezetése azonban költségvetési hiányra hivatkozva úgy döntött, eladja.

Egyszemélyben döntött a polgármester az eladásáról

2021-ben a kerület DK-s polgármestere a pandémiahelyzetet kihasználva egyszemélyben döntött arról, hogy eladja az ingatlant a telekkel együtt 100 millió forintért. Mindezt annak ellenére, hogy 2021 áprilisában a III. kerület Integrált Településfejlesztési Stratégiájának véleményezési dokumentumában ezt írták: „az önkormányzat megvalósíthatósági tanulmányt készíttet a villa átalakítására bölcsőde, vagy óvodaintézménnyé”, Ennek ellenére írta alá Kiss László 2021. május 21-én az óbudai városháza nevében a Kemény-villa eladását. Egy meg nem nevezett projekttársaság ajánlatát fogadták el a terület megvásárlására.

Így nézett ki az utolsó éveiben az épület romosan, magára hagyva/Fotó: haromhegyek.hu

Teljesen eltüntetik a Kemény-villát

Úgy tűnik, a Kemény-villa is ugyanarra a sorsra fog jutni, mint az ugyancsak óbudai Bivalyos csárda. A kerület nagy múltú épületét néhány hónapja dózerolták le teljesen a telek új gazdái. A helyszínen dolgozó munkásoktól megtudtuk, hogy a megrendelés szerint talajszintig teljesen el kell tüntetniük a villát, így semmi nem fog maradni az emlékezetes üdülőépületből, amit hajszál híján újra megkaptak a III. kerületi gyerekek.

A Kemény-villa bontását hétfőn megkezdték /Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

A villa kalandos története

A 30-as évektől a zsidó gyerekek számára fenntartott üdülőhely a II. világháború alatt katonai körlet lett. Ez idő alatt egy bizonyos Kümmel néni volt a gondnoka, aki a fiával élt itt. A villa katonái az aranyhegyi Pogány-toronyban rendeztek be megfigyelőállást, egy nagy reflektorral a tetején. A háború után a Kemény-villa egy darabig kommunista pártházként működött, és az egykor fából készült oszlopokat téglákra cserélték. Később lakásokat alakítottak ki benne, majd rendszerváltás után ismét birtokba vehették a gyerekek. A 2010-es évek után azonban üresen állt és egyre rosszabb állapotba került – számolt be róla a Haromhegyek.hu.

A helyiek értetlenül állnak a bontás előtt

A környéken élők a kerület Facebook-csoportjaiban tiltakoztak a bontás ellen, és a hozzászólásokból kiviláglik, hogy erről korábban Kiss László nem tájékoztatta sem a helyieket, sem a kerület kormánypárti képviselőit.

A bontás után semmi nem fog maradni az épületből /Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

Itt azért nem csupán egy épületet rombolnak le, hanem egyfajta szellemiséget is: gyermekek ingyenes üdültetésére hozták létre, jószándékból, önzetlenül” – írta Adrienn.

„Nekem mindig is tetszett az az épület, rossz volt látni, hogy egyre rosszabb állapotban van. Szerintem még megmenthető lett volna, ha az lett volna a cél, nagyon elszomorított a mai látvány” – tette hozzá Gabriella.

„A múlt hét végén sétáltam kis unokámmal ezen a környéken és mondtam unokámnak, jól nézd meg még ezt a pár fát és a kis zöld erdőt, mert pár év és itt csak luxus lakóparkok lesznek, eltűnik a róka, a vadnyúl és a kis erdei állatok. Szomorú, hogy ide jutottunk, a természet eltűnik, luxus lakóparkok kinőnek az erdő helyén!” – fejezte ki sajnálatát Irén.

Az ottani telekárakhoz képest jóval a piaci ár alatt adták el” – mutatott rá Gabriella.





Ezeket olvastad már?
Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás