Vasárnap kiderül, hogy folytatódik-e a Fidesz–KDNP győzelmi szériája!





Soha ennyi időközi választás nem volt egy cikluson belül, legközelebb Zugló és Újbuda járul majd az urnák elé vasárnap. A baloldal belháborútól hangos, sokan lemondanak, még többen váltják le önkormányzati széküket országgyűlésire.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.16.
I. kerület IV. kerület XI. kerület XIV. kerület időközi választás

Egymás után válnak narancsos színűvé azok a körzetek, ahol a baloldal képviselői lemondanak mandátumukról. Legutóbb a budai Várban mosta le ellenfelét Fazekas Csilla. A kormánypárti jelölt az egyik legszebb aránnyal utasította háta mögé balliberális ellenfelét. A bukás okában nagy szeletet kanyarított magának a Karácsony GergelyV. Naszályi Márta-féle városvezetés is. Április óta ez volt a hetedik baloldali választási bukás Budapesten, és nyolc olyan helyen volt időközi, ahol korábban ellenzéki képviselő volt a vezető. Most szeptember és október első hétvégéje között hat kerületben járulhatnak választók az urnák elé, és összesen hét önkormányzati képviselői mandátumról dönthetnek, miután többek között a párbeszédes Szabó Rebeka, a momentumos Tóth Endre, Orosz Anna, Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc vagy az LMP-s Kanász-Nagy Máté is úgy döntött, inkább a Tisztelt Házban folytatják.

Szeptember 11-én hatalmas fölénnyel nyert Fazekas Csilla az I. kerületben Fotó: Fazekas Csilla

A baloldali összefogás sorra elbukik az időközi választásokon

Újpest maradt az egyetlen balos bástya?

A nyári időköziken döbbenetesen gyengén szerepelt a baloldali összefogás: kizárólag a IV. kerületben ünnepelhettek győzelmet. A szavazók azonban újra urna elé járulnak, ugyanis szeptember 25-én az LMP-s Kanász-Nagy Máté helyéről kell dönteniük. A kerületben egyébként egyre nagyobb a szakadék a DK és a Momentum között, a DK folyamatos hatalomszerzési célja szétzilálja a baloldalt.

„Az embereket nem lehet megvezetni”

Fazekas Csilla győztes budavári képviselő (Fidesz–KDNP) szerint, az emberek felismerik a baloldal látszatpolitizálását, azt, hogy valódi munka helyett a kommunikációra építenek és nem az ő érdekükben tevékenykednek. A baloldal jelöltjei ezért buknak el sorra.

„Akkora a baloldali bukta, hogy újra polgármestert is kellene választani”

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára odáig ment, hogy az I. kerületben történt baloldali vereség arra is rámutatott, hogy új polgármester-választást kellene tartani a városrészben: „Meg kell adni a lehetőséget az I. kerület lakosainak, hogy eldönthessék: V. Naszályi Mártával folytatják, vagy új polgármesterre bízzák képviseletüket.

„Újbuda presztízskérdés”: nagy nehezen préselt ki magából közös jelöltet a baloldal

A XI. kerületben is momentumos politikusok (Orosz Anna és Bedő Dávid) lemondása miatt kell szeptember 18-án választást tartani. Sokáig úgy tűnt, a DK itt önállóan indít jelöltet, nem áll be az 5. körzetben induló momentumos Devecseri Mátyás és a 14. körzetben starthoz álló Lados Tamás mögé, mondván: Újbuda presztízskérdés. Azonban hosszas tárgyalásokat követően sikerült kiegyeznie a két baloldali pártnak. Devecserivel szemben a Fidesz–KDNP Jankó Istvánt, Ladossal szemben pedig Elekes Tamást indítja. Rajtuk kívül az MKKP is indít jelölteteket: Tamics Rita személyében, de az 5. körzetben megméretteti magát Barabás György László (Munkáspárt–ISZOMM) és Tóth Marcell is (független).

Zugló jól példázza a többi kerületben is tapasztalható DK-s leszámolást

Mint ahogyan már korábban megírtuk, a parkolási botrányról elhíresült Zuglóban tovább folytatódik a baloldal harca. Ráadásul az egyetlen kerület, amelyiknek nincsen parlamenti képviselője, bár a szintén balos Hadházy Ákos átvehette volna mandátumát. Viszont itt éleződik ki leghangosabban, hogy a DK végleg leszámolna a régi szocialista elittel, és eltávolítaná a főbb pozíciókból a korrupciós ügyekkel meggyanúsított volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba embereit.

Vasárnap Tóth Csaba egykori kerületében is időközi önkormányzati választást tartanak Fotó: Facebook

A párbeszédes Szabó Rebeka országgyűlési mandátumszerzését követően itt is marakodás indult az ellenzéki pártok között, hogy kinek a jelöltje indulhat ugyancsak szeptember 18-án tartott időközin. Végül Szabó párttársa, Kökény Dalma Ilona lett a befutó, a Jobbik és az MSZP kivételével mögé állt be mindenki. Kökénnyel szemben a kormánypártok Juhász-Pintér Pált indítják, de rajthoz áll még Kézdi Gabriella (Szolidaritás-Összefogás Zuglóért Egyesület) és Keczéry Attila (Civil Zugló Egyesület) is.





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás