
Szentkirályi Alexandra: Budapest csődben van. Fejjel előre
A közösségi oldalán hívta fel erre a figyelmet.
Ilyen thai kaját ne egyél soha!
A koi pla nevű fogás nyers édesvízi halból, fűszerekből, lime-léből áll, de néhol még élő vöröshangyákat is belekevernek. A helyiek szerint az íze utánozhatatlan – az orvosok viszont egészen mást mondanak.
Dr. Narong Khuntikeo májsebész nem véletlenül küzd szenvedélyesen a helyiek étkezési szokásainak megváltoztatásáért: mindkét szülőjét elvesztette májrákban, miután rendszeresen ettek ebből a fogásból. A nyers halban élősködő májmételyek – paraziták – felelősek a kolangiokarcinóma, vagyis az epeúti rák kialakulásáért. Ez a betegség sokáig tünetmentes, de rendkívül alacsony a túlélési aránya, ha nem műtik meg időben.
Egy 2017-es vizsgálatsorozatban dr. Khuntikeo és kollégái ultrahanggal és vizeletminták segítségével mérték fel a lakosság fertőzöttségét. Egyes falvakban a helyiek 80%-ában kimutatható volt a parazita. Ennek ellenére az idősebb generáció rendre ugyanazzal a mondattal reagált: „Annyi módja van a halálnak…”
Az orvos ezt nem tudja elfogadni. „Ez itt egy hatalmas egészségügyi teher. De senki sem tud róla, mert az emberek csendben halnak meg, mint a falevelek” – fogalmazott. Ezért is dolgozik azon, hogy a fiatalabb generáció már iskoláskorban megtanulja, milyen veszélyeket rejtenek a nyers halételek. Reméli, hogy a jövő nemzedéke hajlandó lesz lemondani a halálos ízélményről – írta meg az Unilad.
A közösségi oldalán hívta fel erre a figyelmet.
Több tucatnyian megsérültek.
A hőhullámok nagyon veszélyesek lehetnek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre