Penészes az otthonod? Ez az olcsó, egyszerű trükk segíthet!

Akár életet is menthet!



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.10.25. 15:30
pára penész

Ahogy javában tart az ősz, és a nyári hőség távoli emlékké vált a hűvös égbolt sivársága alatt, van néhány dolog, amire oda kell figyelni. A kezelendő dolgok között van a „csendes gyilkos”, amely egészségkárosító.

Illusztráció / Fotó: Pixabay

Mi ez a „csendes gyilkos”?

A penész az a csendes és egyáltalán nemkívánatos dolog, amely az év egy bizonyos időszakában belopakodhat az otthonokba. Pontosabban hatással lehet rád, mivel légzőszervi megbetegedéseket indíthat el, allergiát válthat ki, és általában véve megnehezítheti az asztmások életét. Súlyos esetekben akár halált is okozhat, bár valószínűbb, hogy csak kellemetlenné teszi az életet azzal, hogy bejut a házba és rontja az egészségedet.

Ha távol akarod tartani a penészt, akkor el kell kerülnöd, hogy otthonod nedves legyen, és ez azt jelenti, hogy le kell küzdeni a páralecsapódást.

Mi okozza a páralecsapódást?

Akkor keletkezik, ha az üveg egyik oldalán hidegebb a hőmérséklet, mint a másik oldalon. Tekintettel arra, hogy ősz van, ez egyre gyakoribb lesz, ahogy a fűtés bekapcsolása is. A meleg levegő a hideg felülethez érve lehűl, és a benne lévő nedvességet felszabadítva folyadékcseppekké alakul. Ez a folyadék aztán lefolyhat, és nedvessé teszi a dolgokat, ami a penész tökéletes életkörülményeinek feltételeit teremti meg.

Hogyan segíthet egy csésze só a páralecsapódás ellen?

A LadBible szerint a só elnyeli a nedvességet a levegőből, ami azt jelenti, hogy kevesebb fog képződni az ablakon, így kevésbé lesz jelen a pára, ami a penészhez vezethetne.

Ez egy nagyon egyszerű trükk, ami egyáltalán nem igényel erőfeszítést. Egyszerűen tölts meg egy tálat vagy egy kis tégelyt némi sóval – ez lehet asztali só vagy kősó. Minél nagyobb az ablak, annál nagyobb tál sót kell használni ahhoz, hogy a módszer hatékony legyen, de itt még mindig kis mennyiségről beszélünk. A sót időnként ki kell cserélni, miután elég nedvességet szívott magába, és ezt akkor fogod észrevenni, ha a tálka tartalma már vizes, és a só elkezd összecsomósodni

– fogalmaz egy szakember.

Mit tehetsz még a páralecsapódástól való megszabadulás érdekében?

A Household Quotes szakértője előállt néhány egyéb tanáccsal, amit kipróbálhatsz. Szakértőjük, Joshua szerint megpróbálhatod naponta néhány órára kinyitni az ablakokat, hogy a nedves levegő távozzon, és így friss levegővel helyettesítsd.

Azt is javasolta, hogy használjunk páramentesítő készüléket, és kerüljük az olyan dolgokat, amelyek nedvességet juttatnak a levegőbe, mint például a ruhák szárítása a házban vagy a vízforralás fedő nélküli edényekben.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás