„Kertészeti szakértő vagyok, és még ebben a hónapban csiliport kell szórnod a kertedbe – higgy nekem, nem fogod megbánni”

Megdöbbentő tanácsot adott egy szakértő, azonban nyomos oka volt rá.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.10.22. 15:00
kertész madarak csili kert szakértő

Elsőre elég bizarrnak hangzik, azonban egy kertészeti szakértő arra kérte azokat, akiket legalább csak egy kicsit is érdekel a kertészkedés, hogy ebben a hónapban szórjanak csiliport a kertjeikbe.

Fotó: Pixabay

Kérést gyorsan meg is magyarázta, indoklásától pedig sokaknak leesett az álla. Kifejtette ugyanis, hogy amint elkezdődik az ősz érdemes a csípős, piros színű fűszert kiszórni a kertünkbe. A madarak etetése ugyanis létfontosságú része az ökoszisztémának, és mint tudjuk ők vagy a téli álomra készülnek, vagy a téli elvándorlásra.

A madarak számára kihelyezett élelmet pedig chiliporral lehet a legjobban megvédeni, ez megakadályozza ugyanis, hogy azt ellopják és megehessék más állatok, amelyek gyakran dögevők. A kertészek a szokásosnál jóval kevesebb madarat láttak, és a becsléseik szerint az elmúlt négy évtizedben minden hatodik madár elveszett.

Ezt a rovarok számának csökkenése okozta, amely az élőhelyvesztés és az éghajlatváltozás miatt az elmúlt 20 évben 80%-kal csökkent. Ez a tápláléklánc felsőbb szintjein is érezteti hatását, mivel sokkal kevesebbet tudnak enni, és az éhhalál veszélye fenyegeti őket.

Ezért arra kérik a kertészeket, és a kertészkedni szeretőket, hogy tegyenek meg mindent a madarakért, és tegyenek ki madáreleséget. Az étel kint hagyásával azonban az a hatalmas probléma, hogy más állatok – például mókusok vagy rókák – is megpróbálják azt ellopni. Ez gyakori probléma, és ezeknek a fajoknak sincs elég élelem.

Itt jön a képbe a csilipor. Ha van madárfürdőd vagy madáretetőd, vagy bármi, amire madáreleséget tehetsz, – ha pedig még nincs, érdemes beszerezni egyet –, akkor kint hagyhatsz egy keveréket mogyoróból, magvakból, lisztkukacokból és gyümölcsszeletekből, hogy a madarak megehessék.

A zúzott alma és körte igazán vonzó a madarak számára, és a háztartási maradékok, például a tészta, a főtt rizs és a zsemlemorzsa is felhasználhatók – bár a szakértők hangsúlyozzák, hogy ezekből nem szabad túl sokat kirakni nekik. De ha az egészet megspékeljük csiliporral, a madarak teljesen magukénak tudatják az ételt. A madarakra ugyanis egyáltalán nem hat a csilipor, míg a mókusok és a rókák utálják, így az összes étel megmarad nekik.

Ha madáreledelt vásárol, próbáljon meg jó keveréket szerezni mogyoróból, magvakból és élő eledelből, például lisztkukacokból és viaszférgekből, A gyümölcsök, különösen a zúzott alma és körte, népszerűek a rigók és a feketerigók körében. Háztartási maradékokat, mint a tészta, a főtt rizs és a zsemlemorzsa, csak kis mennyiségben, alkalmanként kínáljunk. Erős csiliport vagy borsmártást (pl. Tabasco) rázhatunk a madáreledelre. A madarakat nem zavarja a csili, de a legtöbb mókus nem bírja elviselni az égető érzést, és békén hagyja az ételt

– idézi a Mirror a szakértőt. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás