Fonalgerillák akcióban: elkísértük egy akciójukra őket Budapesten - Videó!

Rengetegen a csodájára járnak a várost befedő színes, horgolt alkotásoknak. A Metropol elkísérte egy akciójukra a Fonalgerillákat.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.10.23. 17:00
Budapest csoport kötés

A Fonalgerillák egy nőkből álló csoport, akik színes fonalakkal felfegyverkezve díszítik fel egész Budapestet. Hetekig készítik az alapanyagokat, majd a helyszínen elvégzik az utolsó simításokat. Legutóbbi akciójukra a Metropol is elkísérte őket. A VI. kerületi Hunyadi téren egy fa törzsét horgolták körbe a Terézvárosi kötő- és olvasókör közreműködésével, hogy hosszú évekig díszíthesse a teret. 

Fonalgerillák
Párniczki Jutka a Fonalgerillák-gerillakötők fő aktivistája Fotó: Bánkúti Sándor

A Fonalgerillák több mint 10 éve színesítik a várost 

Lapunknak a Fonalgerillák-gerillakötők fő aktivistája, Párniczki Jutka mesélt a munkásságukról. 

A Nagyi lakószoba Fotó: beküldött

A „Nagyi lakószoba" alkotásukra a legbüszkébbek, ami már az ország több pontján volt vándorkiállításon, de kötöttek már mozdony és villamos belterébe is.

2011-ben volt az első akciónk, akkor még nem nagyon ismertek minket. A Blahán voltunk, aztán a következő évben mentünk a Deák-térre és a Széll Kálmán térre. Igazából, amivel megismertek minket és amikor összeálltunk az a villamos volt. 2013-ban  a 47-es 49-es villamost díszítettük föl.

Az utolsó simítások a Hunyadi tér egyik fáján Fotó: Bánkúti Sándor

„Várják a munkáinkat”

A Fonalgerillák munkáit megcsodálják a járókelők, az interneten azonban a trollok őket sem kímélik. 

Akikkel az utcán találkozunk, nekik mind nagyon tetszik, volt már, hogy virágot kaptunk. Most már ismernek minket, várják a munkáinkat, fotózkodnak is vele

 -mesélte Jutka, majd hozzátette, hogy az interneten már kevésbé barátságosak az emberek. Van, hogy odakommentelik a képek alá, hogy minek csinálják ezt, miért nem inkább a rászorulóknak kötnek, amit egyébként megtesznek. „Tényleg arról szól az egész, hogy az embereket vidámmá tegyük” - emelte ki.

A csapat Fotó: Bánkúti Sándor

Nézd meg a Metropol videóját a Fonalgerillák akciójáról: 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás