Vészhelyzetet hirdettek a kutatók: nagy a baj, szuperbaktériumok szedik áldozataikat

Az antibiotikumok túlzott használata okozza a problémát. Lesújtó számadatok érkeztek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.19. 14:30
antibiotikum szuperbaktérium haláleset

Időről időre felmerül a hír, hogy nagy problémát okoz a baktériumok és más kórokozók mutálódása az antibiotikumok túlzott használata miatt, aminek következtében az antibakteriális kezelések már nem hatnak rájuk. A kutatók most megrázó prognózist tettek közzé.

Tényleg okozhatnak öngyilkossági hajlamot ezek a gyógyszerek
Új stratégiákra lesz szükség! / Illusztráció (Fotó: Andrew Sotnikow / Shutterstock)

Az antibiotikum-rezisztens kórokozók által okozott kihívást ma már globális közegészségügyi vészhelyzetként ismerik el, amely minden érdekelt fél összehangolt erőfeszítéseit megköveteli. 1990 és 2021 között világszerte több mint egymillió ember halt meg közvetlenül antibiotikum-rezisztencia következtében, és a baktériumok egyre ellenállóbbá válnak. Ebben a három évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent az antibiotikum-rezisztenciával összefüggő gyermekhalálozások száma az 5 év alattiak körében. Ennek hátterében az áll, hogy sokkal hatékonyabbá vált a prevenció és a fertőzések kezelése ebben a korosztályban. Mindeközben a baktériumok ellenállóbbá válása sokkal nagyobb veszélyt jelent a 70 év feletti idősekre, az ő körükben 80 százalékkal emelkedett az ilyen jellegű halálozások száma.

A szakemberek számításai alapján ha nem változtatunk az antibiotikumok alkalmazásán, akkor 2050-re évente közel 2 millió ember veszítheti életét közvetlenül a szuperbaktériumok miatt, a közvetetten ezekhez köthető halálesetek száma pedig elérheti a 8,22 milliót.
Jó hír azonban, hogy nem jutunk el erre a kritikus pontra, ha új stratégiákat alakítunk ki a fertőzések csökkentése érdekében oltások és új gyógyszerek kifejlesztésével, valamint hatékonyabb egészségügyi ellátás biztosításával.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás