Te tudod hány napig ostromolták az egri várat a törökök? Ma van a csata évfordulója!

A törökök 60-70 ezer fős hadserege 471 éve, szeptember 9-én kezdte el ostromolni a Dobó István parancsnoksága alatt álló egri várat. A magyarok nem adták könnyen magukat, eddig tartott a csata.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.09.
Módosítva: 2024.09.09.
ez lesz ma egri vár Teller Ede

Több mint egy hónapig tartott az egri vár ostroma

Az akkori naptár szerint 1553. szeptember 1-jén, a mostani naptár szerint szeptember 9-én kezdődött az egri vár körbevétele, a támadások szeptember 16-án indultak meg a vár ellen és október 17-én vonult el a török sereg. A nagyjából 2000 fős várőrség öt hét alatt visszaverte a támadást, visszavonulásra kényszerítette a török sereget. Eger várának döntő szerepe volt a Felvidék védelmében, a törökök mégis elfoglalták azt, de csak 44 évvel később, 1596-ban.

HMM_0134 Egri vár
A magyarok nem adták könnyen magukat, eddig tartott a csata az egri várban
 Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

93 éve született a színészkirály

Latinovits Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a színészkirály 1931. szeptember 9-én született. Kis érdekesség, hogy édesanyja Gundel Katalin, a legendás vendéglátós família sarja volt, akinek második férjétől, Frenreisz Istvántól születtek Latinovits féltestvérei: Bujtor István és Frenreisz Károly. Latinovits fiatal korábban építészdiplomát szerzett, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1962-ben került a fővárosba, a Vígszínházhoz. Játszott és rendezett Veszprémben, utoljára pedig a Fővárosi Operett Színházban lépett fel.

40 éve ment el Máté Péter

Az énekes, zeneszerző 1984. szeptember 9-én, 37 évesen, szívroham következtében hunyt el. A huszadik század egyik legkiemelkedőbb magyar zenei tehetsége volt. Feleségével Dékány Saroltával, valamint az Expressz együttessel is dolgozott együtt. Életében mindössze 4 lemeze jelent meg, halála óta több mint 20.

Az egyik leghíresebb tudósunk is ezen a napon hunyt el, 21 éve

Méghozzá 95 éves korában. Teller Ede 1908. január 15-én született Budapesten. A Trefort utcai gimnáziumban érettségizett, és Budapesten kezdte meg egyetemi tanulmányait, majd a lipcsei egyetem fizikai karán tanult tovább. 22 éves korában szerzett doktorátust Lipcsében. Göttingenben kezdte pályáját, ahol Max Born vezetésével Heisenberg, Wolfgang Pauli, Neumann János, Wigner Jenő és Julius Robert Oppenheimer is dolgozott. Később Szilárd Leó támogatásával kapott állást a londoni egyetemen, majd Niels Bohrhoz ment Koppenhágába. 1934-ben Budapesten megnősült, majd Londonba költözött, ahol Rockefeller-ösztöndíjat nyert. Amikor Oppenheimer 1943-ban megszervezte Los Alamosban a titkos laboratóriumot, az elsők között hívta meg oda Teller Edét. Kettejük közt sokszor támadt feszültség, együttműködésük mégis gyümölcsöző volt. Az atomfizikust 2003-ban érte a halál a kaliforniai Stanfordban.

Úgy néz ki, esni fog ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből többfelé záporok, és zivatarok alakulhatnak ki. A hőmérséklet 25 és 32 fok között ingadozik majd. Lehűlés kezdődik, így már elbúcsúzhatunk a kánikulai melegtől.

eső, zápor, zivatar, időjárás
Úgy néz ki, esni fog ma  Fotó: Pexels

Itt lesznek lezárások, forgalomkorlátozások a mai napon

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a VI. kerületben. Tilos megállni szeptember 9-én 12 óráig az Ó utca páratlan számozású oldalán a Nagymező utca kereszteződésétől 50 méter hosszan. Ezenkívül egy labdarúgó-mérkőzés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az I. és XIX. kerületben is. Tilos megállni szeptember 10-én 1 óráig az I. kerületben a Hess András tér mindkét oldalán, a Boldog XI. Ince Pápa utca és a Szentháromság tér közötti szakaszon, illetve a hotel előtti parkolórészén és a Gimnázium utca Hunyadi János út és a Hilton Hotel Budapest gazdasági bejárata közötti szakaszon. Illetve szeptember 9-én 16 órától 24 óráig a XIX. kerületben az Iparos utca mindkét oldalán és Temető köz mindkét oldalán. Szakaszosan és időszakosan lezárják majd a mai napon 18 órától 24 óráig a XIX. kerületi Hofherr Albert utcát a Szegfű utca és az Ady Endre út között, a Temető közt, az Iparos utcát és a Puskás Ferenc utcát a Hofherr Albert utca és a Temető köz között.

Kispesten áramszünet lesz

2024. szeptember 9-én, hétfőn, 8 és 16 óra között tervezett áramszünet lesz Kispesten, mely érinti többek között a Kossuth Téri Piacot is – olvasható az E.ON tájékoztatójában.

Ma búcsúztatják Komora Imrét

Szeptember 9-én búcsúztatják Komora Imrét, a magyar labdarúgás kiemelkedő alakját. A búcsúztatására 14.30 órakor kerül sor a Farkasréti temetőben adta hírül az MLSZ.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás