Kertmozivá alakul a bazilika előtti tér: eddig nézhetsz itt ingyen filmeket!

Szeptember 18-tól négy estén át várja ingyenes szabadtéri vetítésekkel a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton a Szent István téren, a bazilika előtt. Ezeket a filmeket adják majd le a kertmoziban!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.18.
Módosítva: 2024.09.18.
ez lesz ma kertmozi bazilika

Ingyenes kertmozi nyílik a bazilika előtt

A szeptember 17-től 22-ig tartó Budapesti Klasszikus Film Maraton alatt idén is szabadtéri mozivá alakul Budapest egyik legszebb köztere, a Szent István tér. Óriásvásznon lesz látható Az idő urai című animációs film, a 2001: Űrodüsszeia, a Hair és az idei fesztivál díszvendége, Wim Wenders alkotása, a Buena Vista Social Club. Kísérőfilmként, régi mozis hagyományt felelevenítve, a 110 éves magyar animáció gyöngyszemei láthatók – közölte a Nemzeti Filmintézet. A vetítések 20 órakor kezdődnek, további információk ezzel kapcsolatban pedig itt olvashatók

Ma van az illetlenség világnapja

Szeptember 18. az illetlenség világnapja, amit itthon 2008-óta tartunk. Az illetlenség világnapján a helyes illemre hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy a jó modor nem kerül semmibe, de mégis nagyon sokat jelent a hétköznapokban is. Néhány hétköznapi példa: átengedni a helyünket, előre köszönni, fülhallgatóval zenét hallgatni, normál hangerővel, diszkréten telefonálni, felszállás előtt leengedni a leszállókat a tömegközlekedési eszközökről alapvető illemszabályok, amiket sokan mégsem tartanak be. 

54 éve ment el a gitárosok legjobbika

Jimi Hendrix amerikai énekest, dalszerzőt tartják minden idők egyik legjobb gitárosának. A sztárt 1970. szeptember 18-án, mindössze 27 éves korában, álmában érte a végzetes fulladásos roham a Samarkand Hotelben, Londonban. Az apartmanban talált szomorú vers, amit Hendrix írt, sokak szerint öngyilkosságának bizonyítéka. Egy másik, spekulatívabb nézet szerint Hendrixet meggyilkolták.

A hírhedt tévés ostrom 18 éve kezdődött

2006. szeptember 18-án, vagyis éppen 18 évvel ezelőtt kezdődött a hírhedt tüntetés a Kossuth téren, ami az MTV épületének ostromával zárult. A tüntetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték, a május 26-i zárt frakcióülésen elhangzott és kiszivárogtatott beszédének tartalma miatt.

2006-os tévé székház ostrom tüntetés
18 éve zavargások törtek ki ezen a napon a fővárosban / Fotó: Németh András Péter / Mediaworks archívum

Itt lesz ma véradás Budapesten

A Magyar Vöröskereszt várja az életmentő véradókat reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 08:30–16:00 óra között az Emberi Erőforrások Minisztériumában (1055 Budapest, Báthory utca 10.) és 12:00-17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.).

Változékony időnk lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán változóan felhős idő ígérkezik, helyenként esővel és záporokkal. Hajnalban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki. Az északkeleti szél több helyen élénk lesz. A hőmérséklet hajnalban 6 és 13 fok között, délután pedig 19 és 25 fok között alakul.

Forgalomkorlátozás lesz az V., XIII. és I. kerületekben

A rendőrség tájékoztatása szerint egy delegáció miatt tilos lesz megállni szeptember 19-én 24 óráig az V. kerületben az Apáczai Csere János utca páratlan számozású oldalán az Eötvös tér és a Wekerle Sándor utca között,

  • szeptember 18-án 8 órától 15 óráig a Balassi Bálint utca páros számozású oldalán a Markó utca és a Stollár Béla utca között,
  • szeptember 18-án 18 óráig a Mérleg utcában a szálloda felőli oldalon a Széchenyi tértől 20 méter hosszan.

Emellett szeptember 18-án 16 órától 21 óráig a XIII. kerületben az Id. Antall József rakparton a Margit híd és a Margit híd északi fel- és lehajtó között, 18-án 6 órától 15 óráig pedig az I. kerületben az Úri utca mindkét oldalán a Lant utca és az Úri utca 60. szám között.

Ingyenes gyermekjogi tanácsadás lesz a III. kerületben

Szeptember 18-án lesz az új tanév első ingyenes gyermekjogi tanácsadása a harmadik kerületben, amit a helyi önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen szervez meg. Az innentől minden hónapban elérhető ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás keretében segítséget kaphatnak a szülők a digitális szülőséggel, láthatással, bántalmazással, vagy bármely más, gyermekeket érintő dilemmával kapcsolatban, ami hasznosnak bizonyulhat. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás