Ma van a magyar népmesék napja – miatta tartjuk ezen a napon

Gyerekkorában szinte kivétel nélkül mindenki hallott legalább egyet a rengeteg magyar népmese közül. Ezen a napon arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontosak is a mesék.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.30. 06:30
Módosítva: 2024.09.30. 13:13
ez lesz ma benedek elek népmese

20. éve ünnepeljük a magyar népmesék napját

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapját – szeptember 30-át – fogadták el a magyar népmese napjának. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai népmesekincs értékeire, valamint a mesékben fellelhető egyetemes örök értékeket, bölcsességet átadja a legfiatalabb nemzedékek tagjainak. Ezen a napon minden évben sok ezer mesét mondanak el, ezáltal is hitet téve a népmesék soha meg nem szűnő bölcsessége mellett.

Ma van a magyar népmesék napja 

165 éve született a nagy mesemondó

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Székelyföldön, Kisbaconban. Nemcsak a hazai meseirodalom egyik megteremtőjeként tarják számon, hanem egy olyan nagy tekintélyű közéleti és a kulturális szereplőként is, aki egész életében a nemzet ifjúságának felemelkedésén dolgozott.

Ma kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 30-tól egészen november 10-ig tart majd, „Minőségét megőrzi!” mottóval, Múzeum és gasztronómia alcímmel. Az országos programsorozat keretében arra hívják a muzeális intézményeket, hogy múzeumi keretek között szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutassák be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket. A résztvevő múzeumok programjait itt lehet megtalálni.

A helyi önkormányzatok napja is ma van

Az Országgyűlés egy 2000. évi határozata a helyi önkormányzatok napjává nyilvánította szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

A rágógumikirály ezen a napon született

Méghozzá 1861. szeptember 30-án. Ifjabb William Wrigley 10 éves korától dolgozott apja szappanfőzdéjében, 13 évesen pedig már önállóan ügynökölt szerte az országban a szappanokkal. 29 éves korában unokatestvérével közösen alakítottak egy céget, először hagyományosan szappant gyártottak, később áttértek a sütőporra. Wrigley ösztönös reklámszakember volt: termékeit azzal tette vonzóvá, hogy különböző kis ajándékokat csomagolt melléjük. Hamar kiderült, hogy az ajándék rágógumi érdekesebb, mint a sütőpor, így a cég profilt váltott. 1910-től kezdve hosszú évtizedekig Wrigley fodormentás rágógumija volt a legnépszerűbb rágó Amerikában, ami főként a rengeteg hatékony reklámnak volt köszönhető. Wrigley halálakor, 1932-ben 34 millió dollárt hagyott örököseire.

Wrigley’s Doublemint rágógumi
Ez minden idők egyik legtöbbet vásárolt rágója, kitalálója pedig éppen ezen a napon született 
Fotó: Mediaworks-archív

69 éve hunyt el James Dean

1955-ben ezen a napon épp saját Porsche 550 Spyder versenykocsiját vezette, mikor forgatásra igyekezve halálos balesetet szenvedett James Dean. Mindössze három nagy mozifilmben szerepelt (Édentől keletre, Haragban a világgal, Giant), melyek révén két Oscar-díj-jelölést kapott. Halála után legenda lett, divatossá tette a farmernadrágot, a korábban alsóneműként viselt fehér pólót és piros dzsekit.

Ezen a napon mutatták be az első Frédi és Béni rajzfilmet

Az ABC amerikai tévécsatorna adta le 1960-ban. A film alkotói William Hanna és Joseph Barbera, a történet egy őskori család életét mutatja be. Összesen 166, egyenként 25 perces epizód készült, amiket a hazai közönség is nagyon szeretett. A rajzfilmek magyar szövegét Romhányi József írta, ami – szemben az eredetivel –, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt. Állítólag a magyar fordítás annyira jól sikerült, hogy az amerikai változatot újraszinkronizálták Romhányi szövegei után. Ebben a filmben hangzott el először magyar szövegben a Subi-dubi-dúúúúú kifejezés.

DSC_8936 Flinstons család, Frédi és Béni, horgolás, figura
Frédi, Béni és a sorozat többi tagja, horgolva Fotó: Kuklis István/Délmagyarország

11 éve zárt be a budapesti vidámpark

A 2013-ban bezárt vidámpark 6,5 hektárnyi területen működött 1950-től a Városligetben. Közvetlen elődeit, a Vurstlit és az Angol Parkot is beszámítva, közel kétszáz éves történetével a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő szórakoztatóparkja volt. A helyén 2014-ben nyílt az állatkert részeként a Holnemvolt Park, ahol tovább működik néhány régi – műemléki védettséget élvező – mutatvány, mint például a körhinta és a hullámvasút.

Ma van a fordítás nemzetközi napja

Az ENSZ Közgyűlése 2017-ben nyilvánította szeptember 30-át a fordítás nemzetközi napjává. Azért ezt a napot választották, mert Szent Jeromos, a fordítók védőszentjének ünnepe is szeptember 30-án van.

Hideg lesz ma is

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn csökken a felhőzet és többórás napsütés várható. Már csak elszórtan alakulhat ki zápor. Ellenben maximum 15-16 fok körül alakul majd a napi csúcshőmérséklet.

Az V. kerületben forgalomkorlátozás lesz

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a főváros V. kerületében. A rendőrség tájékoztatása szerint tilos megállni szeptember 28-án 10 órától szeptember 30-án 24 óráig a Petőfi Sándor utca 15–17. szám előtt, szeptember 30-án 12 órától 17 óráig pedig a Balassi Bálint utca park felőli oldalon a Stollár Béla utca és a Markó utca között.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás